Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2015. Szeptember 12. 18:00, szombat | Életmód
Forrás: Házipatika

Hogyan javítsuk az anyagcserénket?

Hogyan javítsuk az anyagcserénket?

Számos módon tudunk beavatkozni anyagcserénk működésébe anélkül, hogy tudnánk róla - most ezek közül részletezünk néhányat, és egyúttal tanácsokat is adunk a helyzetek feloldására.

Ne hagyjuk el a tejtermékeket
A McMaster University felmérése szerint mindazon nők, akik napi 3-7 adag tejterméket fogyasztottak, több zsírt égettek el és több izomtömeget szedtek fel, mint ennél kevesebb tejterméket fogyasztó nőtársaik. A tejtermékek rengeteg savót és kazeint tartalmaznak - a savó a proteinszintézis mértékét növeli, ami által több izmunk lesz, a kazein pedig a proteinbomlást szünteti meg, és segít megtartani izomtömegünket. Ha naponta legalább háromszor eszünk tejet, sajtot, joghurtot vagy más tejterméket, gyorsabban alakulnak ki izmaink, ezek pedig segítenek abban, hogy anyagcserénk is megfelelő legyen.

A szénhidrátokat se felejtsük el
Edzés során izmaink glikogént vesznek fel testünk szénhidrátraktáraiból. Ha nem fogyasztunk elég szénhidrátot, glikogénszintünk alacsony lesz, emiatt pedig nem fogunk tudni intenzív edzéseket folytatni. Kevesebb kalóriát fogunk égetni és testünknek sem lesz annyi energiára szüksége az edzések utáni regenerálódáshoz. Tanácsos lehet tehát minden étkezéshez egy tenyérnyi adag szénhidrátot fogyasztani, legyen az barna rizs, zabpehely vagy édesburgonya.

Ne éljünk melegben
A National Institutes of Health egy felmérése szerint szerencsés lehet 19 Celsius fokra hűtött hálószobában aludni - az ilyen környezetben egy hónapig megfigyelt résztvevők ugyanis megduplázták barna zsírszövetüket. Ez a zsírszövet nem tárolja a kalóriákat, hanem elégeti azokat, hűvösebb környezetben pedig aktivizálódik, hogy melegen tarthasson minket. Úgyhogy minél aktívabb ez a szövet, annál több kalóriát égetünk napközben.

Ne mellőzzük a jódot!
Lehet, hogy a tengeri só finomabb az asztali sónál, de nincsen benne jód - pedig az anyagcserénket is szabályozó pajzsmirigy ennek révén működik, jód hiányában nem képes hormonokat termelni, anyagcserénk pedig bedőlhet. Fogyasszunk inkább jódozott sót - egy negyed teáskanálban napi jódszükségletünk fele található. Emellett fogyasszunk jódban gazdag természetes ételforrásokat is: algát, rákot, tojást!

Szokjunk vissza a dióra
Ne csak rizspufikat és hasonló alacsony kalóriatartalmú snackeket együnk, hanem szokjunk vissza a csonthéjasokra. Az ezekben, főként a dióban található többszörösen telítetlen zsírsavak ugyanis kihatással vannak a zsírégetésre, úgyhogy ha több diót eszünk, több kalóriát is tudunk égetni napközben. És hogy mennyit? Naponta egy kisebb tenyérnyi adag pont megfelelő lesz!

Időzítsük megfelelően az edzésünket
Anyagcserénk szempontjából a napsütéses órák roppantul fontosak, úgyhogy ha tudjuk, időzítsük az edzést vagy legalább egy ébresztő, átmozgató futást a kora reggeli órákra. A Northwestern University kutatói szerint akik képesek a reggeli napsütést ilyen módon élvezni, azoknak alacsonyabb a testtömeg-indexe. A korai napsütés ugyanis beállítja életritmusunkat - ez pedig kihatással van arra is, hogy hogyan alszunk, mennyit tudunk enni és mennyi energiát égetünk el.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:55, vasárnap | Életmód

Fonogram-díjátadó: a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló és a Góbé is nyert

Mások mellett a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló, Saya Noé, a Thy Catafalque és a Góbé is Fonogram-díjat kapott a szombaton a budapesti Barabás Villában tartott eseményen.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.