Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2012. December 04. 05:00, kedd | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Hogyan hatnak a hirdetések a gyerekkori elhízásra?

Hogyan hatnak a hirdetések a gyerekkori elhízásra?

Az elhízott gyermekekre sokkal nagyobb hatással vannak az élelmiszer-reklámok, mint egészséges súlyú társaikra - egy új tanulmány szerint ez az egyik oka a gyermekkori elhízás járványméretűvé válásának és folyamatos emelkedésének- írja a Fox News.

Az amerikai Járványügyi-és Megelőzési Központ (CDC) adatai szerint az elhízott 6-11 éves korúak aránya 1980-ról 2008-ra 7-ről 20 százalékra emelkedett. A 12-19 éves korúak között szintén megugrott az elhízottak aránya, ugyanezen időszakot nézve 5-ről 20 százalékra.

Annak megállapítására, hogy a gyerekek hogyan reagálnak az egyes élelmiszer-hirdetésekre, a kutatók funkcionális mágneses rezonancia (fMRI) vizsgálatot vettek igénybe, amely a véráramlás mérését használja az agyi aktivitás mértékének megállapítására.

A kutatásban résztvevő 20 gyereknek 60 ismert élelmiszer reklámtáblát és 60 nem élelmiszerről szóló reklámot mutattak. A gyermekek fele elhízott volt, míg másik fele egészséges testsúlyú.

A kutatók azt találták, hogy az elhízott gyerekeknél az agy jutalmazással összefüggő területe jóval aktívabb volt, mint egészséges súlyú társaiknál azt követően, hogy végignézték az élelmiszer-hirdetéseket. Ezzel szemben az agy önkontrollal társított területe az egészséges súlyúaknál volt jóval aktívabb szemben az elhízott csoporttal.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 17:39, péntek | Életmód

Kulka Jánost választották a nemzet színészének

Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken.

2024. Május 03. 06:41, péntek | Életmód

Nemzetközi elismerést kapott a szentendrei Skanzen

A SozialMarie díj harmadik helyezettje lett a szentendrei Skanzen Demencia Programja - tájékoztatta a Szabadtéri Néprajzi Múzeum az MTI-t csütörtökön.

2024. Május 03. 06:39, péntek | Életmód

Ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival ma kezdődik a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka.

2024. Május 03. 05:00, péntek | Életmód

Fonogram-életműdíjat kapott az Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András

Fonogram-életműdíjat kapott az idén 50 éves Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András Indián - közölte a díj kommunikációjával foglalkozó cég csütörtökön az MTI-vel.