Városlista
2021. április 15, csütörtök - Tas, Anasztázia

Hírek

2019. Január 24. 16:43, csütörtök | Helyi
Forrás: PR cikk

Hogyan fejlesszük a gyermekünk finommotorikus képességeit?

Hogyan fejlesszük a gyermekünk finommotorikus képességeit?

A finommotorika jóval később alakul ki, mint a nagymozgások, így annak is be kell érnie, azt is fejleszteni kell.

Ez szükséges ahhoz, hogy a gyermekünk szépen tudjon írni folyóírással az iskolában. Ugyanígy szükséges ahhoz, hogy ne fáradjon el idő előtt a keze, ha iskolába kerül. Nézzük meg, hogy hogyan tudjuk ebben segíteni a gyermekünket.

Fontos, hogy már egészen kiskorban ösztönözzük arra a gyermeket, hogy használja a kezeit és javítsa a szem-kéz koordinációját. Ezt megtehetjük különböző építőkockákkal, valamint logikai játékokkal, de akár mindennapi tevékenységekkel is, mint amilyen a gombok ki- és begombolása, a zipzár fel- és lehúzása, illetve a fog- és kézmosás. Ezek nem csak magukban hasznos tevekénységek, de fejlesztő feladatként is hatnak a gyermekekre. Éppen ezért ne hagyjuk, hogy a gyermek az idejét a tv vagy a tablet előtt töltse, hanem igyekezzünk, hogy minél több időt töltsön a szabadban és gyakorolja a különböző, kézügyességet igénylő feladatokat.

Vannak olyan készségek, amiket mindenképp el kell sajátítania az óvoda során a gyermekünknek. Ilyen például a tapsolás, a különböző dolgok papírra ragasztása, 5 vagy több elemből álló puzzle kirakása, ceruzával és zsírkrétával való színezés és rajzolás, egy kör lemásolása, vagy egy kereszt húzása a papírra, egyszerű formák kivágása egy biztonságos ollóval, valamint a fent már említett különböző hétköznapi feladatok.

Ha ebben segítenénk a gyermekeket az otthoni környezetben is, akkor nagyon jó szolgálatot tehetnek a következő játékok, eszközök. Különböző építőjátékok, mint amilyen a Geomag, ragasztó, biztonságos olló, színezők, vagy akár a különböző gyurmák, mint a Play Doh. Fontos, hogy hagyjuk a gyerekeket minél többet pakolászni, valamint szabadon játszani.

Íme néhány tipp, amiket, ha követünk, nagyban segítjük a gyermekünket:

* Az apró dolgok megfogását ösztönözhetjük, ha hagyjuk, hogy a kis kockákra vágott ételt egyedül egye meg, vagy hogy az apró morzsákat összeszedje.

* A pakolgatás, mint már említettük, szintén jótékony hatással van a finommozgásokra. Ez alatt azt értjük, hogy hagyjuk a gyermeket, hogy egy dobozba ki-be pakolja a neki tetsző tárgyakat, látszólag vég nélkül.

* A gyermeknek szüksége van a keze és a csuklója stabilitására ahhoz, hogy építőjátékokkal játszhasson, ehhez pedig elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű gyakorlás. Ugyanígy a különböző zsírkréták, ceruzák is hasznosak, amikkel már egész kis korban nyomokat tudnak hagyni maguk után.

* A gyöngyfűzés is segítségünkre lehet a cél elérésében, csakúgy, mint az, ha arra ösztönözzük a gyermeket, hogy ne csak az egyik kezét használja a feladatok elvégzésekor, hanem mindkettőt.

Végül pedig hagyjuk alkotni, ne ijedjünk meg, ha rumlit csinál, ez mind együtt jár a fejlődéssel. Minden esetben támogassuk az erőfeszítéseit és legyünk maximálisan türelmesek a próbálkozásaival kapcsolatban!

Ezek érdekelhetnek még

2021. Április 14. 17:17, szerda | Helyi

Orbán: 3,5 millió beoltottnál nyithatnak a teraszok

Az újraindítás következő lépcsőfokaként ha a beoltottak száma eléri 3,5 milliót, kinyithatnak a teraszok - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook-oldalán szerdán közzétett videóban.

2021. Április 14. 16:18, szerda | Helyi

Orbán Viktor: Marad a digitális oktatás a felső tagozatosoknak

Orbán Viktor miniszterelnök a szerdai kormányülés után a Facebook-csatornáján ismertette a kormány legfrissebb határozatait.

2021. Április 14. 09:36, szerda | Helyi

Mi a teendőnk, ha nem érkezett meg a védettségi igazolványunk?

Az, hogy az igazolvány milyen előnyökkel fog járni, csak a jövőben bekövetkező fokozatos nyitás során derül ki, erről még nem jelentek meg részletszabályok.

2021. Április 14. 09:18, szerda | Helyi

Annyi szemetet dobnak el az autósok, amennyi egy kisebb megyeszékhely éves hulladéktermelése

Próbálja eltüntetni az út menti illegálisan lerakott szeméthegyeket a következő két hétben a Magyar Közút.