Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. Október 17. 14:40, csütörtök | PR

Hogyan előzhető meg az ínygyulladás?

Hogyan előzhető meg az ínygyulladás?

Az ínygyulladás amellett, hogy egy rendkívül kellemetlen betegség, egy sor olyan szövődmény okozója lehet, amely nagyon komoly veszélyekkel jár.

A rendszeres és szakszerű fogápolás mellett akkor tehetünk a legtöbbet a megelőzés, valamint az időben történő felismerés érdekében, ha fogászati vizsgálatra is rendszeres időközönként járunk.
A fogínygyulladás, vagyis a gingivitisz nemcsak a fogak elvesztéséhez vezethet, hanem egy sor olyan betegség előszobája is lehet, amelyeket egészen biztosan el akarsz kerülni.

Mi okozza az ínygyulladást?

Az ínygyulladás fő okozója az úgynevezett dentális plakk, vagyis a lepedék-képződés, ami minden étkezés természetes velejárója. A bajért okolható plakkbaktériumok nagyon szeretik a hasadékokat, valamint a fogínyszél közötti területeket – ezeken a helyeken sajnos a fogak tisztítása is nagyobb odafigyelést igényel mindenkitől.
Embere válogatja, de kutatásokkal bizonyították, hogy a fogmosás mellőzésével már akár 9-21 nap alatt is kialakulhat a fogínyszél gyulladásos megbetegedése.

Az ínygyulladást komolyan kell venni!

Az ínygyulladás önmagában is egy rettentően komoly betegség, amit óriási hiba elintézni egy kézlegyintéssel. A gingivitisz elsődleges következményeként a fogak elvesztésével lehet számolni, de fennáll a veszélye egy sor olyan másodlagos betegségnek is, amely a fogínygyulladás folyományán ütheti fel a fejét.
Fogínygyulladás esetén úgynevezett periodontális baktériumok vannak jelen a szájban, ezek ha bekerülnek a véráramba, egy sor olyan komplikációval járhatnak, amikre jó eséllyel nem is gondolnál.

Kutatások bizonyítják, hogy egyes betegségek kialakulására sokkal nagyobb az esély, ha fogínygyulladással küzdünk (zárójelben az előfordulás esélyének a szorzóját láthatod):
· stroke, vagyis agyvérzés (2-szeres)
· a szív- és érrendszer különböző megbetegedései (2-szeres)
· krónikus légzőrendszeri megbetegedések, tüdőgyulladás (2-4-szeres)
· csontritkulás (2-4-szeres)
· terhességi kockázatok (4-8-szoros)
· diabétesz, vagyis cukorbetegség (2-11-szeres)
Egy 2009-ben született tanulmány ráadásul arról is beszámolt, hogy az ínygyulladás összefüggésben lehet a fejben, valamint a nyakban kialakuló rákos megbetegedésekkel is. Itt elsősorban a szájban, torokban, valamint a garatban jelentkező rosszindulatú daganatok megjelenését „segítheti elő”. A betegség ráadásul a nemi életre is negatív hatással lehet, a fentebb már említett kórokozók a véráramba kerülve ugyanis merevedési zavarokat is okozhatnak.

A megelőzés mindennél fontosabb

Talán már a fentiekből is kitűnik, hogy ennél a betegségnél érdemesebb inkább a megelőzésre, mint a kezelésre fordítani a nagyobb hangsúlyt. A rendszeres fogmosás mellett az is nagyon fontos, hogy évente, de még inkább félévente keressük fel a fogorvosunkat, hogy a fogkő eltávolításával, a foggyökerek tisztításával még inkább védjük a száj és a fogak egészségét.

A dohányos embereknél nagyobb az esély a gyulladás kialakulására, az ő esetükben ugyanis nehezebben regenerálódik a fogíny, ezért még egy okkal több, hogy letedd a cigarettát, ha dohányzol. A túlzott alkoholfogyasztás szintén nem segít, a szervezet ellenállóképessége ugyanis jelentősen gyengül ilyenkor, aminek a fogínygyulladás baktériumai ugyan örülnek, de neked ez azért kevésbé jó hír. A stressz szintén az immunrendszer ellensége, ami előnyös a gyulladás kialakulása szempontjából, ahogy például a szájon át történő légzés is: ilyenkor az íny kiszárad, és sokkal könnyebben gyullad be, mintha orron át vennéd a levegőt.

Nagyon fontos!

Rendszeresen, reggel és este, mindig szakszerűen moss fogat!
Ha véreset köpsz fogmosás közben, vagy ha úgy érzed, hogy lazák a fogaid és étkezés közben zavar a duzzadt fogínyed, akkor azonnal fordulj fogorvoshoz!
Figyelj a C-vitamin bevitelre, ez nagyon fontos a szervezeted védekezőképessége szempontjából, és így természetesen a fogínyedet is védheted!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.

2024. Március 01. 10:23, péntek | PR

Hogyan rendezd be lakásodat vintage stílusban?

A vintage lakberendezési stílus az elmúlt években megtartotta népszerűségét. Ezen stílust az antik bútorok, a régi időket idéző dekoráció és a romantikus, természetes összkép jellemzi legjobban.