Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2022. Október 28. 16:31, péntek | Belföld
Forrás: mti

HM: töretlen a népszerűsége a honvédkadétprogramnak

HM: töretlen a népszerűsége a honvédkadétprogramnak

Töretlen a népszerűsége a honvédkadétprogramnak: már több mint hétezren tanulnak ebben a képzésben - idézte a honvédelmi minisztert a Honvédelmi Minisztérium közleménye

Szalay-Bobrovniczky Kristóf közölte: több mint ötven százalékkal, csaknem 2500-zal többen tanulnak a honvédkadétprogramban az előző évhez képest.

A miniszter kiemelte: a programban résztvevő iskolák száma az elmúlt öt esztendőben folyamatos emelkedést mutatott, 2021-hez képest pedig több mint negyedével nőtt.

A honvédkadétprogram, amely a középiskolások számára élményszerűvé teszi az ismeretek elsajátítását, három szinten működik. A honvédkadétok közismereti képzésében a honvédelmi alapismeretek oktatására helyezik a hangsúlyt, a szakképzés keretében pedig - hét szakirányban - honvédkadétszakmát oktatnak a technikumokban.

A honvédkollégiumok a speciális napirendnek és a katonapedagógusoknak köszönhetően a legintenzívebb honvédelmi nevelést képesek biztosítani, miközben a közismereti képzést, illetve a szakképzést kötelező bentlakással egészítik ki. A 2022/23-as tanévtől már négy oktatási intézményben - a debreceni, a nyíregyházi, a szolnoki és a hódmezővásárhelyi kollégiumban - élhetnek ezzel a lehetőséggel a diákok.

A honvédkadétprogram 2017-ben váltotta a tárca korábbi pályaorientációs programját, amely nemcsak nevében, hanem tartalmában és alapvető célkitűzésében is megváltozott, ezzel új alapokra helyezte a honvédelmi nevelést.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf hangsúlyozta: a jelenlegi biztonsági helyzet megerősítette a magyar kormányt abban a célkitűzésben, hogy egy erős, jól felszerelt és jól szervezett haderőt építsen ki.

A miniszter emlékeztetett: a magyar történelem legfontosabb pontjai harci cselekményekhez köthetők, a magyar katonai hagyományok jelentősége az ország fejlődésében elvitathatatlan. Ezeknek a tradícióknak a továbbélése pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy hazánk a modern kor kihívásaira méltó választ adni képes haderővel rendelkezhessen - emelte ki.

Magyarország Közép-Európa egyik legnagyobb mértékű haderőfejlesztési programját hajtja végre, amelynek keretében az eszközállomány modernizálása mellett fő cél a személyi állomány elismertségének, a katonai pálya megbecsültségének visszaállítása. A honvédelmi alap jelenti a biztosítékot a katonai illetmények kétlépcsős, összesen átlagosan 25 százalékos emelésére - mondta.

Hozzátette: a honvédelmi szolgálat lehetőségeinek kibővítése mellett a fiatal nemzedék honvédelmi ismereteinek szélesítésével a diákok megismerhetik Magyarország katonanemzeti gyökereit, hagyományait.

Október elsejéig 121 középiskola csatlakozott a programhoz, amelyben már 7109 kadét tanul: közismereti képzésben 5123, szakképzésben 1671, honvédkollégiumban 315 diák. A képzés mindkét nem körében népszerű, hiszen a kadétok 35 százaléka lány - ismertette Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni