Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2014. Április 13. 13:26, vasárnap | Belföld
Forrás: - szerk. -

Hivatalos okmány lett a fogási napló

Hivatalos okmány lett a fogási napló

A horgászok értelmetlennek tartják az új rendeletet, a Vidékfejlesztési Minisztérium pedig a szabad rablás megelőzésével magyarázza a szigorítást.

Az ún. „Fogási napló” nem ismeretlen a horgászok világában, hiszen korábban is a pecások életéhez hozzátartozott. A szerepe annyi, hogy ebbe jegyzik fel a fajta szerint azokat a kifogott halakat, amelyekre mennyiségi- vagy darabszám korlátozást írt elő a törvény. Ezt a fogási naplót a Magyar Országos Horgász Szövetség dolgozta ki, és az egyes vízterületek hasznosítói adták ki a horgászengedéllyel rendelkezőknek.
Ez év januárjától a napló már állami dokumentumnak minősül, a kiadását pedig a megyei kormányhivatalok földművelésügyi igazgatóságai intézik. Új kiadóként a Vidékfejlesztési Minisztérium bővítette a fogási naplót: naptárral látták el az okmányt, amiben minden horgásznak be kell jelölnie, mikor dobja be a horgot a vízbe. Ikszelni a partra érkezés előtt kell, kivéve a csónakos horgászat esetén, akkor a vízre szállás előtt kell a naplóba a jel. Rögzíteni kell a vízterület nevét és a víztérkódot is, e mellé kerül az aznap kifogott, korlátozással érintett hal súlya és a fogás ideje (így azt kétszer kell feltüntetni a dokumentációban). Ha nem volt kapás, akkor a helyszín melletti rubrika üresen marad. Minden horgászattal töltött napon új sort kell nyitni, így a hatóságok arról is tudnak, ha semmi nem akadt a horogra. Amennyiben mindez elmarad, először megúszhatjuk a dolgot egy figyelmeztetéssel, másodszorra viszont zsebbenyúlós lesz a bírság.
Állítólag a szigorítással nem a horgászokat akarják vegzálni, a plusz papírmunkával, mindössze a halgazdálkodási adattár számára szeretnének pontosabb és több információt szolgáltatni, ezzel hatékonyabbá tehetők a vízpartok és horgászterületek ellenőrzése.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:51, szombat | Belföld

Orbán Viktor: amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán.

2024. Április 20. 09:49, szombat | Belföld

BMW-Lufthansa megállapodás: nagyobb repülők közlekednek Debrecen és München között

A debreceni autógyárát érintő társasági szerződést kötött a BMW Group a Lufthansa légitársasággal, ennek értelmében nagyobb befogadóképességű repülőket közlekedtetnek Debrecen és München között hétfői és pénteki napokon

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.