Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2021. Július 31. 14:29, szombat | Belföld
Forrás: MTI

Hitelminősítés - PM: a Fitch Ratings megerősítette Magyarország stabil kilátását

Hitelminősítés - PM: a Fitch Ratings megerősítette Magyarország stabil kilátását

A Fitch Ratings nemzetzközi hitelminősítő megerősítette legfrissebb felülvizsgálatában Magyarország államadós-besorolását

Továbbra is stabil kilátású "BBB" osztályzattal tartja nyilván a magyar államadósság-kötelezettségeket - írta szombaton kiadott közleményében a Pénzügyminisztérium.

A tárca kiemelte, hogy a hitelminősítő ezzel egyidejűleg negatívra változtatta az uniós tagállamok túlnyomó többségének a kilátásait.
A Pénzügyminisztérium közleménye szerint a Fitch "kifejezetten dicsérte Magyarország stabil gazdasági mutatóit, valamint a beruházásokkal, a támogató költségvetési politikával és az ipari termelés kimagasló szintjével megtámogatott gazdasági növekedést". A pozitív megítélést erősíti ezen felül az alacsony munkanélküliségi ráta, amely táplálja a gazdasági növekedést, továbbá a családokat támogató, jövőbeli személyijövedelemadó-visszatérítés és a vakcinabőség - ismertette a Fitch értékelését a Pénzügyminisztérium.
A tárca úgy értékelte, hogy a Fitch megítélése szerint Magyarország a koronavírus-járvány következtében megváltozott körülményekhez jól alkalmazkodott, valamint az uniós tagországokhoz képest "szilárdabban és hatékonyabban védekezik a járvány hatásai ellen".
A három piacvezető nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings, a Standard & Poor's pénzügyi szolgáltató csoport hitelminősítő részlege (S&P Global Ratings) és a Moody's Investors Service közül az S&P és a Fitch egyforma besoroláson tartja nyilván Magyarország államadós-osztályzatát.
A Moody's jelenlegi "Baa3" magyar államadós-besorolása a Fitch Ratings és az S&P módszertanában "BBB mínusz"-nak felel meg, így a Moody's a másik két hitelminősítőnél egy fokozattal alacsonyabb besorolást tart érvényben Magyarországra. A Moody's ugyanakkor tavaly szeptemberben a felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította az addigi stabilról a magyar szuverén osztályzat kilátását.
A Moody's a magyar szuverén osztályzat második idei felülvizsgálatát szeptember 24-ére tűzte ki, az S&P augusztus 13-án vizsgálja másodszor a magyar szuverén minősítést.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.