Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2013. Szeptember 07. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: orientpress

Hiperaktivitást okozhatnak a fül betegségei

Hiperaktivitást okozhatnak a fül betegségei

Egy új kutatás szerint a belső fül betegsége tehető felelőssé a hiperaktív viselkedésért - írja a BBC. A Science című szakfolyóiratban megjelent, egereken végzett tanulmány szerint ennek oka, hogy a belső fül problémája változásokat idéz elő az agyban.

Az olyan viselkedési problémák, mint az ADHD eredetét az agyhoz kötik. A szakemberek azonban megfigyelték, hogy gyerekeknél és tinédzsereknél a belső fül betegségei - különösen azok, amelyek befolyásolják a hallást és az egyensúlyt - gyakran párosulnak viselkedési problémával. Ok-okozati összefüggést azonban nem találtak.

Jelen tanulmányukban a kutatók azt találták, hogy a belső fül betegségei olyan változásokat idéznek elő az agyban, amelyek egyértelműen felelőssé tehetők a viselkedési problémákért.

Laboratóriumi vizsgálatok során a kutatók megfigyelték, hogy néhány egér különösen aktív volt. Megállapították, hogy ezek az állatok nagymértékben halláskárosultak voltak. Vizsgálatuk során az emberekben is megtalálható Slc12a2 jelű gén mutációjára lettek figyelmesek, valamint az irányíthatatlan mozgással küzdőknél két fehérje, a pERK és a pCREB normálisnál magasabb szintjét állapították meg.

A szakemberek szerint ennek a folyamatnak, nevezetesen a fehérje csökkentésének a célzott kezelésével csökkenthető lenne a hiperaktivitás szintje azoknál, akik a belső fül valamilyen betegségével küzdenek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal

2024. Május 02. 06:44, csütörtök | Belföld

Vitályos Eszter: a kormány minden megtesz a bérek növekedéséért

A kormány ezután is mindent meg fog tenni azért, hogy Magyarország gazdasága újra erős legyen, a magyar embereknek legyen munkája, és a bérek tovább növekedjenek

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.