Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2016. Június 18. 10:00, szombat | Helyi
Forrás: hazipatika.com

Hihetetlen, de ez is kiválthat stroke-ot

Hihetetlen, de ez is kiválthat stroke-ot

A légszennyezés növeli az agyvérzés kockázatát egy világméretű kutatás szerint. A szennyezett levegő majdnem hárommal csökkenti az egészségesen leélt évek számát

- állapította meg az eddigi legnagyobb felmérés, mely a stroke kockázati tényezőit kereste.

A levegőbe kerülő finom szemcsék okozta légszennyezés az egészséget befolyásoló tényezők listáján hetedik helyen végzett, a szilárd fűtőanyagok égetéséből származó háztartási levegőszennyezés a nyolcadik helyre került - írta a The Guardian online.

"Meglepett bennünket a probléma nagysága. Nem gondoltuk volna, hogy az elmúlt két évtizedben ennyit nőtt a légszennyezés jelentette fenyegetés. Tanulmányunk elsőként mutatta meg, hogy milyen nagy mértékben hat a légszennyezés a stroke kialakulására világszerte" - mondta Valery Feigin, a Aucklandi Egyetem stroke- és idegtudományi intézetének munkatársa, a vizsgálat vezetője.

A The Lancet Neurology című folyóiratban ismertetett eredmények a téma szakértői szerint azért riasztóak, mert megmutatják, hogy eddig alábecsülték a légszennyezés tüdőre, szívre és agyra gyakorolt hatását. Évente mintegy 15 millió embert ér stroke a világon, csaknem hatmillióan belehalnak, ötmillióan maradandó károsodást - többek között a beszédkészség zavarát, bénulást - szenvednek.

Feigin és kollégái egy 2013-ban készült globális tanulmány adatait elemezték, amelyek a betegségek okozta terheket mérték föl. Azt keresték, hogy 1990 és 2013 között a világ 188 országában a stroke kockázati tényezői mekkora szerepet játszottak a kór előidézésében.
A legfontosabb rizikófaktorok a kutatók szerint a magas vérnyomás, a kevés gyümölcsöt és zöldséget tartalmazó étrend, az elhízás, a magas sótartalmú táplálkozás és a dohányzás. A stroke globális terheinek majdnem háromnegyede életmódbeli tényezőkkel függ össze, a dohányzással, a helytelen étrenddel és a kevés testmozgással, ami arra utal, hogy az emberek sokat tehetnének a kockázat csökkentéséért.
A légszennyezés 17, a háztartás levegőjének minősége 16 százalékot jelentett a stroke-tényezők között. Hosszú távon a szennyezett levegő úgy fokozhatja a stroke kockázatát, hogy megvastagítja az agyi erek falát, ezzel a vér sűrűbb lesz, a vérnyomás emelkedik, növekszik a vérrögök kialakulásának esélye.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.

2024. Április 23. 16:25, kedd | Helyi

Növényvédelmi permetezés

2024. Április 23. 10:37, kedd | Helyi

Vonat és autó karambolozott Kiskunfélegyháza külterületén

A Csongrádi úti tanyák megállóhely közelében történt a baleset.