Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2014. November 02. 17:00, vasárnap | Életmód
Forrás: - Adrienn -

Hidegben könnyebben fogy

Hidegben könnyebben fogy

szeretik a hideg időszakot. Lehet, hogy ezután másként lesz? A fogyózóknak ezután kedvencük lesz a kemény tél.

Minél hidegebb a környezet, annál hatásosabban alakítja át az emberi szervezet az úgynevezett rossz zsírokat jó zsírokká.

Zsírból kétféle
Kétféle zsír létezik. Az oly sok gondot okozó fehér, amely extra kalóriákat tartalmaz és főleg a hason, a csípőn rakódik le. Felnőttek szervezetében ezenkívül kis mennyiségű egészséges zsír, ún. barna zsír is jelen van. Ez utóbbinak fő feladata a kalóriák elégetése és a meleg termelése a szervezet számára. A kisbabáknak arányaiban sokkal több barna zsírjuk van, hiszen nagyon fontos számukra a meleg. Az ősember nyilván nem pólyázta gyermekét, tehát a vad hidegben fontos volt, hogy a kicsi „gyárilag” legyen „szigetelve”.

Az áhított barna zsír
Mára már azt is tudjuk, hogy azok a felnőttek, akiknek az átlagnál nagyobb mennyiségű barna zsírjuk van, minden körülmények között soványabbak. Ez is magyarázza, miért maradnak vonzóan slankok mindenféle torna, futás és különösebb testedzés nélkül. A kevés barna zsírral rendelkezők viszont nem győznek eleget kondizni, hogy valahogy megtartsák vonalaikat.

Hasznos átalakulás
Egy nemrégiben nyilvánosságra hozott kutatás szerint jobban „szuperál” a barna zsír, ha az ember környezetében hideg van. Ilyenkor ugyanis egy speciális folyamat során az ártalmas fehér zsír (egy része) barna zsírrá alakul át, ennek nyomán pedig dekák, kilók képesek leolvadni. Az agyban lévő, az éhséget kontrolláló neuronok a fehér zsír „barnítását” is ellenőrzésük alatt tartják. Az elhízás elleni lépések egyúttal hozzájárulnak a kettes típusú diabétesz, a szívbetegségek, a magas vérnyomás, a rák kockázatának csökkentéséhez is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:03, péntek | Életmód

Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje

Novemberben 28-tól kerül a országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka.

2024. Április 19. 06:00, péntek | Életmód

Megjelent Azahriah új albuma, a skatulya I.

Skatulya I. címmel csütörtökön megjelent Azahriah új albuma, amelyet az egyik legnépszerűbb hazai dalszerző-előadó májusi tripla Puskás Aréna-koncertjéhez időzítve tett közzé.

2024. Április 17. 17:23, szerda | Életmód

Nyolc sztárfellépő és negyven koncert az idei Paloznaki Jazzpikniken

Anastacia, a Brand New Heavies, Tony Hadley, a Morcheeba, az MF Robots, a Son Mieux, a Kraak & Smaak és Izo FitzRoy lesz a 12. Paloznaki Jazzpiknik sztárfellépője augusztus 1. és 3. között a Balaton-felvidéken.

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.