Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2021. Augusztus 26. 14:03, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Hibákat találtak több meggyes sörnél is

Hibákat találtak több meggyes sörnél is

Meggyes söröket vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), laboratóriumi, élelmiszerbiztonsági és -minőségi szempontból mindent rendben találtak,

ugyanakkor négy terméknél jelölési hibák miatt élelmiszer-ellenőrzési bírságot, hatnál pedig nem megfelelő nyomonkövetés miatt élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot szabtak ki - közölte a hivatal csütörtökön az MTI-vel.

A Nébih a Szupermenta program tesztjében augusztusban teljes körű vizsgálatnak vetett alá 19 féle meggyes sört, köztük 14 dobozos és 5 üveges kiszerelésű italt. A termékek alkoholtartalma jelölésük alapján 3,3-tól egészen 8 térfogatszázalékig terjedt.

A Nébih laboratóriumaiban a szakemberek ellenőrizték a termékek élelmiszerbiztonsági és -minőségi megfelelőségét. Vizsgálták többek között a meggyes sörök alkoholtartalmát, az alkohol eredetét és a penészgombatoxin jelenlétét. Ellenőrizték a tartósítószerek, színezékek, mennyiségét is és számos további mikrobiológiai és egyéb vizsgálatot végeztek. Minden tesztelt termék minden paraméterben megfelelt az előírásoknak - olvasható a hivatal közleményében.

Ugyanakkor megjegyezték, a hatósági ellenőrzéseknél négy terméknél találtak jelölési hibát, előfordult, hogy egy-egy terméknél egyszerre többet is. A Nébih az érintett három gyártó és egy forgalmazó ellen hatósági eljárást indított és élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabott ki 160 ezer forint értékben.

A hivatal ellenőrizte a nyomon követhetőséget is, ezen a téren hat terméknél tapasztaltak kisebb hiányosságot, emiatt az érintett kereskedelmi üzletláncokkal szemben 300 ezer forint élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot szabtak ki.

A Szupermenta termékteszt kedveltségi vizsgálatában - ahol ezúttal is szakértő és laikus kóstolók pontozták a termékeket - a Kézműves Meggyes sör végzett az élen, a Lindemans Kriek Meggyes sör lett a második helyezett, míg a harmadik helyet a St. Louis Kriek Meggyel ízesített belga sör érdemelte ki.

Címkék: ellenőrzés, meggyes, sör

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.