Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. Február 12. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Hiba miatt vontak ki oltóanyagot a forgalomból

Hiba miatt vontak ki oltóanyagot a forgalomból

Több készítményt is kivont a forgalomból az Országos Gyógyszerészeti Intézet februárban. Köztük az egyik olyan ismert védőoltást, amely a kullancsok által terjesztett betegség ellen védett - értesült az InfoRádió.

Évek óta nagyon korán, a tavasz kezdetén, még márciusban megjelennek a kullancsok az erdőkben, de most már a városokban is. Az élősködő már 4 celsius fokban is jól érzi magát, szaporodik, és betegségeket terjeszt. Az egyik fertőzés, amelyért okolható, az a kullancsenkefalitisz.

Ez ellen van védőoltás. Ezt már most érdemes kérni, mert 4-6 hét a védettség megszerzése. Úgy tudjuk, hogy az egyik ismert vakcinát azonban az Országos Gyógyszerészeti Intézet kivonta a forgalomból februárban. A készítményben a fecskendő hibás, elrepedhet, eltörhet, a benne lévő oltóanyag pedig szivároghat a beadásakor. Emiatt a vakcina adagolása nem megbízható.

Információink szerint egy másik készítménynek is megtiltotta az árusítását a hatóság. Ez egy olyan szer, amely a granulómás, vagyis speciális bőrbetegségben szenvedőknek a súlyos fertőzéseit csökkenti.

A készítményhez hat injekciós kiszerelésben lehetett hozzájutni eddig. Az Országos Gyógyszerészeti Intézet honlapján az olvasható: azért vonták ki a forgalomból februárban a szert, mert az ellenőrzött mintákban szennyeződést találtak a szakemberek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár