Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. Július 12. 07:30, szerda | Belföld
Forrás: mti

Heves zivatarokra figyelmeztet a meteorológia

Heves zivatarokra figyelmeztet a meteorológia

Szerdán a nap második felében már kipattanhatnak zivatarok, de estétől jégesővel, szélviharral és felhőszakadással kísért zivatarokra is számítani kell, elsősorban az ország északi felén.

Az MTI-hez kedden este eljuttatott veszélyjelzésben azt írták: szerda hajnaltól, reggeltől az ország keleti felén előfordulhat már dörgés, villámlás, de az érdemi események a nap második felében várhatók.

Ekkor egy nyugat felől érkező hidegfronton, illetve annak előterében délután már kipattanhatnak zivatarok, amelyek lokálisan heves jelenségeket produkálhatnak, majd várhatóan estétől egy zivatarrendszer környezetében akár kiterjedtebben is számítani lehet heves kísérőjelenségekre - írták.

Hozzátették: késő estére a zivatarok fokozatosan a keleti országrészre is átterjedhetnek.

Közölték azt is, a legintenzívebb cellákat nagy méretű - jellemzően 2-4 centiméteres, de akár 5 centiméternél is nagyobb - jég, óránkénti 80-100 kilométeres vagy ennél erősebb szélvihar, illetve felhőszakadás kísérheti, legnagyobb valószínűséggel az ország északi felén.

A meteorológiai szolgálat ezért másodfokú (narancs) figyelmeztetést adott ki zivatarok miatt Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Pest, Vas és Veszprém vármegye területére.

Ugyanakkor szerdán a napi középhőmérséklet az északkeleti területeket leszámítva 25 Celsius-fok felett, főként a Dél-Alföldön 27 fok körül várható. A magas középhőmérséklet miatt másodfokú figyelmeztetés van érvényben szerda estig Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy és Tolna vármegye területén.

Címkék: időjárás, zivatar

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk