Városlista
2025. augusztus 22, péntek - Menyhért

Hírek

2015. Április 06. 11:00, hétfő | Életmód
Forrás: profitline.hu

Heti 4 tojás!!!

Heti 4 tojás elfogyasztása csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.

Heti négy tojás elfogyasztása több mint egyharmadával csökkenti a 2-es típusú diabétesz kialakulásának a kockázatát - derítették ki finn kutatók.

A Kelet-Finnországi Egyetem szakemberei több mint 2300 42-602300 42-60 év közötti férfi étkezési szokásai alapján megállapították, hogy a tojásevés nemcsak a betegség alacsonyabb kockázatával, hanem alacsonyabb vércukorszinttel is párosul. Feltárták, hogy 37 százalékkal kisebb a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata azoknál a férfiaknál, akik négy tojást ettek egy héten, mint azoknál, akik csupán egyet.

Az összefüggés akkor is fennállt, amikor az olyan tényezőket, mint a fizikai aktivitás, a testtömeg-index, a dohányzás és a zöldség-és gyümölcsfogyasztást figyelembe vették. Kimutatták ugyanakkor azt is, hogy négynél több tojás fogyasztása nem jár több előnnyel. Az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban közzétett tanulmányukban a szakemberek felhívták a figyelmet arra, hogy a tojás számos olyan tápanyagot tartalmaz, amely hatással lehet a glükóz-anyagcserére és az alacsony szintű gyulladásra.

A kutatók arra is figyelmeztettek, hogy a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek nem szabad növelniük a tojásfogyasztást, mivel az növeli a szívbetegségek kockázatát náluk. Egy másik tanulmányban svéd kutatók arra figyeltek fel, hogy a zsíros tejtermékek fogyasztása szintén csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. A Lundi Egyetem kutatóinak tanulmánya szerint 23 százalékkal csökkent a betegség kockázata azoknál akik zsíros tejtermékeket fogyasztottak, mint azoknál, akik csekély mértékben fogyasztottak ilyen termékeket.

A zsíros húsok azonban növelik a betegség kockázatát - figyelmeztettek a szakemberek. Ulrika Ericson, az egyetem kutatója elmondta, hogy amikor elkezdték vizsgálni a telített zsírsavak fogyasztását, ami sokkal inkább fellelhető a tejtermékekben, mint a húsokban, összefüggést figyeltek meg a 2-es típusú cukorbetegség alacsonyabb kockázatával. Az American Journal of Clinical Nutrition folyóiratban közzétett tanulmány összhangban van azokkal a korábbi kutatásokkal, amelyek felfedték, hogy a tejtermékekek fogyasztása csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát, ám az új kutatásból az derült ki, hogy különösen a zsíros tejtermékeknek köszönhető a kisebb kockázat. A svéd kutatók 27 ezer 45-74 év közötti személy étkezési szokásainak elemzéséből vonták le következtetéseiket.

Ezek érdekelhetnek még

2025. Augusztus 21. 08:04, csütörtök | Életmód

Farkas Bertalan és Kapu Tibor kapta a Magyar Szent István Rendet

Farkas Bertalan és Kapu Tibor kutatóűrhajósok vehették át a Magyar Szent István Rend kitüntetést az augusztus 20-i állami ünnepen Sulyok Tamás köztársasági elnöktől a Sándor-palotában.

2025. Augusztus 18. 07:55, hétfő | Életmód

Augusztus 20. - Megnyílt a Mesterségek Ünnepe a budai Várban

2025. Augusztus 17. 08:43, vasárnap | Életmód

Az Apple negyedik éve a világ legértékesebb márkája

2025. Augusztus 16. 09:08, szombat | Életmód

Elkezdődött a Hogyan tudnék élni nélküled? című film második részének forgatása

A napokban elkezdődött a Hogyan tudnék élni nélküled? című film második részének forgatása a Balatonnál - közölte a Nemzeti Filmintézet (NFI) pénteken az MTI-vel.