Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2019. Július 12. 19:26, péntek | Belföld
Forrás: mti

Hétfőtől ítélkezési szünet lesz a bíróságokon

Hétfőtől ítélkezési szünet lesz a bíróságokon

Július 15-én, a Bíróságok Napján megkezdődik a bíróságokon a törvénykezési szünet, amely augusztus 20-ig tart - közölte az Országos Bírósági Hivatal (OBH) pénteken a honlapján.

Mint írták, a törvénykezési szünet tartama alatt a bíróságok - fő szabály szerint - nem tartanak tárgyalásokat.

A polgári eljárásokban – bizonyos kivételektől eltekintve – nem számít bele a határidőkbe a törvénykezési szünet időszaka. A határidők számításának általános szabályai irányadók azonban az ítélkezési szünet alatt is a soron kívüli eljárás, előzetes bizonyítás esetén, egyes végrehajtási perekben és nemperes eljárásokban – írták.

Hozzátették: büntetőügyekben a határidők számítását a törvénykezési szünet nem érinti, a büntetőbírák ez idő alatt is eljárnak az előállításos ügyekben és döntenek a kényszerintézkedésekről.

Az egyes bíróságokon a kezelőirodák nyitva tartanak, az ügyfelek benyújthatják a beadványaikat és betekinthetnek az iratokba – közölte az Országos Bírósági Hivatal.

Az Alkotmánybíróság honlapján olvasható tájékoztatás szerint a július 22-től augusztus 30-ig tartó ítélkezési szünet a testület ügyrendjében meghatározott határidőkbe nem számít bele, az ítélkezési szünet ugyanakkor nem érinti alkotmánybírósági törvényben megállapított határidőket, így többek között az alkotmányjogi panasz benyújtására vonatkozót.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.