Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2019. Szeptember 08. 10:27, vasárnap | Belföld
Forrás: mti

Hétfő délutánig gyűjthetik az ajánlásokat az önkormányzati választás jelöltjei

Hétfő délutánig gyűjthetik az ajánlásokat az önkormányzati választás jelöltjei

Bő egy napjuk maradt a pártoknak, egyesületeknek és a független indulóknak arra, hogy összegyűjtsék az októberi önkormányzati választáson való induláshoz szükséges érvényes ajánlásokat.

Hétfő délután 16 órakor kell leadniuk a polgármester- és képviselőjelölteknek a helyi választási bizottságoknál (a főpolgármester-jelölteknek a Fővárosi Választási Bizottságnál) az összegyűjtött ajánlásokat tartalmazó ajánlóíveket, eddig lehet bejelenteni az indulási szándékot is.

A határidőn túl érkező ajánlásokat és jelentkezéseket a bizottságok már nem fogadhatják el. Az ajánlások érvényességét a bizottságok mellett működő irodáknak ellenőrizniük kell.

A Nemzeti Választási Iroda internetes tájékoztató oldala (www.valasztas.hu) szerint vasárnap reggelig több mint 39 ezer jelöltet jelentettek be a választási bizottságoknál. (Arról nincs összesített adat, hogy közülük eddig hány jelöltet vettek nyilvántartásba.)

Öt évvel ezelőtt, bő egy nappal a határidő lejárta előtt, 33 ezer bejelentett és 24 ezer nyilvántartásba vett jelölt volt az önkormányzati választásra.
Országszerte azonban sok olyan jelölt van, akinek még nem sikerült összegyűjtenie a szükséges számú választói ajánlást, így várhatóan még az utolsó napon is sok helyütt próbálkoznak majd aláírásgyűjtéssel.

A bejelentett nem válik azonnal jelöltté: a helyi választási bizottságoknak négy napjuk van a döntésre, és ha érkezik jogorvoslati kérelem a nyilvántartásba vétel ellen, elhúzódhat az eljárás.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.