Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Június 15. 05:00, szombat | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Hét kormánytagot vádol a cseh államügyészség

Hét kormánytagot vádol a cseh államügyészség

A cseh korrupcióellenes rendőrség csütörtöki akciója során őrizetbe vett nyolc politikus és magas rangú hivatalnok közül hét ellen már vádat emelt az államügyészség - jelentette be pénteken délelőtt Ivo Istvan államügyész, aki a példa nélküli rendőrségi akciót felügyeli. Az akció okairól és hátteréről, illetve eredményeiről az államügyészség sajtóértekezleten ad magyarázatot - mondta Istvan.

A közszolgálati hírtelevízió ezzel összefüggésben közölte: információi szerint az őrizetbe vettek között van a katonai hírszerzés mai és korábbi főnöke, Milan Kovanda és Ondrej Páleník. A törvénysértést állítólag azzal követték el, hogy elrendelték a miniszterelnök feleségének, Radka Necasovának a megfigyelését. Ezt Jana Nagyová, Necas kabinetfőnöke kérte tőlük.

A miniszterelnök és felesége hétfőn közös nyilatkozatban jelentette be, hogy elválnak. Korábban, januárban szintén közös nyilatkozatban megerősítették a korábbi sajtóhíreket, amelyek szerint házasságuk válságba jutott, és már hónapok óta külön élnek.

A prágai sajtó már tavaly ősszel jelezte, hogy a miniszterelnök házassága válságba jutott. A találgatások december végén, január elején erősödtek fel, amikor Necas minden részletes indoklás nélkül lemondta Václav Klaus akkori államfő meghívását a hagyományos államfői-kormányfői újévi ebédre. Ezen rendszeresen a feleségek is részt vettek.

A lapok először azt írták, hogy a váratlan lemondás hátterében az akkor hónapok óta nyílt Klaus-Necas politikai viták állhatnak. Rövidesen azonban az került előtérbe, hogy Necasék válni akarnak. A cseh sajtó korábban arról cikkezett, hogy a kormányfőnek szoros kapcsolata alakult ki Jana Nagyovával, a miniszterelnöki iroda vezetőjével. Ezt a kormányfő folyamatosan cáfolta, de elismerte, hogy munkakapcsolata Nagyovával nagyon szoros. Botrányt okozott az a nyilvánosságra került információ is, hogy Nagyová tavaly több hónapon át mintegy 200-250 ezer korona havi prémiumot kapott a miniszterelnöktől. Necas ezt akkor nagyon indulatosan Nagyová eredményes munkájával magyarázta.

A válóper bejelentése után a prágai sajtóban ismét olyan hírek kaptak teret, hogy Necas és Nagyová több mint munkakapcsolatban voltak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).