Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2017. Február 12. 12:00, vasárnap | Helyi
Forrás: proaktivdirekt.com

Házi hamburger zsemle

Házi hamburger zsemle

Így készítsd el saját kezűleg!

A hamburger még jobban fog esni, ha otthon készíted el, teljesen az alapoktól, azaz Te magad sütöd meg hozzá a zsemlét is. Nemcsak finomabb lesz így, mint a gyors éttermekben, hamburgerezőkben, vagy hipermarketekben kapható hamburgerzsemle, hanem sokkal olcsóbb is! Ráadásul pontosan tudod, hogy miből készült.

Házi hamburger zsemle

Hozzávalók 8 db-hoz:

  • 50 dkg búzaliszt
  • 10 dkg rétesliszt
  • 10 dkg joghurt (v. 1,5 %-os tejföl)
  • 4 dkg olaj
  • 1 tk só
  • 1 db tojás
  • 2 dl tej
  • 2 ek cukor
  • 20 gramm friss élesztő
  • 1 kisebb tojás a lekenéshez
  • ízlés szerint szezámmag a szóráshoz

Elkészítés:

A langyos tejet keverjük össze a cukorral, majd morzsoljuk bele az élesztőt, egy konyharuhával takarjuk le, és pár perc alatt futtassuk fel.

A keverőtálba tegyük bele az olajat, az egész tojást, a joghurtot, és öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt.

A lisztet keverjük össze a sóval, és szitáljuk a többi hozzávalóra, majd kb. 10 perc alatt dagasszuk meg a tésztát. Addig dagasszuk a tésztát, még elválik a tál falától, és szép sima lesz. (természetesen kézzel, vagy kenyérsütőgéppel is megdagaszthatjuk a tésztát)

A kelesztőtálat vékonyan kenjük ki olajjal, majd tegyük bele a gömbölyűre megformázott tésztát, és azt is kenjük le vékonyan olajjal. Ezután fedjük le a tálat, majd langyos helyen 1-1,5 óra alatt kelesszük duplájára.

Amikor a tészta megkelt, borítsuk ki a tálból, és kézzel kissé lapogassuk el, majd vágjuk fel 8 egyforma cikkre.

Ezután egyesével formázzuk szép gömbölyűre, majd helyezzük egymástól távolabb egy sütőpapírral kibélelt tepsire. (érdemes két tepsire elosztani, mert sütés közben megnőnek)

Ezután enyhén lisztezett kézzel, lapítsuk el kb. 2 cm vastagságúra a tésztagolyókat, majd takarjuk le egy konyharuhával, és szobahőmérsékleten kelesszük újra 30 percig.

Közvetlenül sütés előtt kenjük le tojással, majd ízlés szerint szórjuk meg szezámmaggal.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd 180 fokon 25-30 perc alatt süssük szép pirosra. (én 180 fokon sütöttem alsó-felső állásnál 25 percig)

A sütőből kivéve spricceljük le hideg vízzel, majd helyezzük rácsra, és úgy hűtsük ki.

Kínáld ízlés szerint húspogácsával, sajttal és zöldségekkel vagy akár tépett hússal!

Címkék: hamburger, zsemle

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 07:39, hétfő | Helyi

Már csak Bács-Kiskun vármegyében maradt érvényben a tűzgyújtási tilalom

A csapadékos időjárásnak köszönhetően csökkent a tűzveszély, ezért csütörtöktől Bács-Kiskun vármegye kivételével mindenütt visszavonják a tűzgyújtási tilalmat

2024. Április 29. 07:37, hétfő | Helyi

Élvezzük ki a nyárias időt, amíg lehet

Anticiklon alakítja a következő napok időjárását is, majd csütörtökön nedvesebb levegő érkezik, és többfelé fordulhat elő zápor, zivatar az országban.

2024. Április 28. 12:06, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:17, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA