Városlista
2024. május 9, csütörtök - Gergely

Hírek

2020. Április 08. 09:20, szerda | Helyi
Forrás: bacskiskun.hu

Hazánk rendkívül gazdag tojásdíszítő motívumkincsei szinte kimeríthetetlenek

Hazánk rendkívül gazdag tojásdíszítő motívumkincsei szinte kimeríthetetlenek

A tojásdíszítés változatos és szemet gyönyörködtető világa, a természetes festőlevektől kezdve a különböző tájegységeken átívelő szimbólumkincsekig mindenkit ámulatba ejtenek.

Bács-Kiskun Megyében több országosan is elismert művész foglalkozik a díszítőművészet ezen ágával.

SZELESNÉ KÁSA ILONA a lakiteleki népi iparművész, a Népművészet Ifjú Mestere saját bevallása szerint a tojásírást tartja a fő kutatási és tevékenységi területének. A legősibb technikával – méhviasszal – írja elődeink és azok újra alkotott mintavilágát a tojásra. Saját nevelésű és gyűjtésű hazai növényekből állítja elő hímesei színező anyagát.

ZSIGÓNÉ KATI kecskeméti népi iparművész, tojásfestő művész munkássága méltán került be Bács-Kiskun Megyei Értéktárba. Dubaiban a világ 5 legjobb tojásdíszítője közé választották, Európában pedig az első hellyel büszkélkedhet.

ÁGOSTON ENDRÉNÉ TERIKE a tojásfestés, karcolás technikáját sajátította el, és műveli napjainkban. Munkáiban a régi hagyományokat és saját motívumait próbálja összeilleszteni.

Természetesen a hagyományőrző tojásfestési technikákat otthon, saját magunk is kipróbálhatjuk. Az egyik legkedveltebb technika a festőlevekkel való színezés. Természetes alapanyagokból voltaképpen bármilyen színt előállíthatunk, de azért érdemes a színek szimbolikájának is utánaolvasni. A legtöbb helyen egyszínű, piros tojást festettek hajdanán, Krisztus vérét, és az újjászületést szimbolizálva.

A tojásdíszítés egyik nagyon elterjedt technikája a tojásírás azaz a viaszolás. Az ehhez szükséges eszközt, az írókát magunk is elkészíthetjük néhány egyszerű alapanyagból. Érdemes tudni, hogy a magyar hímes tojások legfőbb jellegzetessége a tojásfelület mértani felosztása. A tojások osztókörökből állnak, a díszítmények ezekre az osztókörökre épülnek, vagy ezek metszéspontjaiból indulnak. A legjellegzetesebb magyar felosztás a nyolcmezős osztófelület.

A hagyományos díszítési technikák között említhetjük a berzselést – ezek a levélrátétes tojások. Talán ez a legkedveltebb technika, mert mind közül a legegyszerűbb, legkönnyebben elsajátítható eljárás, és nagyon vonzó, látványos eredményt produkál.

A berzselés és a viaszolás mellett még számos tojásdíszítési technika létezik, amelyeket már külön mesterségként is említhetnénk, hiszen olyan művészi magaslatokban szárnyalnak, amelyek minden elismerésre rászolgálnak.

A természetes festőlevek elkészítéséről és a motívumokról további információt a következő linkekre kattintva érhet el: szinesotletek.blog.hu/2017/03/29/hagyomanyorzo_tojasdisztitesi_technikak

Forrás: dunatiszakozi.hu, bajaikezmuves.hu, szinesotletek.blog.hu

Fotó: Hagyományok Háza

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 10:25, szerda | Helyi

Oldott hangulatban, lelkesen

A Batthyany Lajos Általános Iskolában április végén rendezték meg a nyolcadik iskola-előkészítő foglalkozást a nagycsoportos óvodások számára.

2024. Május 08. 10:22, szerda | Helyi

Nemzetközi gitárfesztivál

Lengyel Réka a Bécsi Nemzetközi Gitárfesztiválon szerepelt.

2024. Május 07. 10:00, kedd | Helyi

Matematikával folytatódott az írásbeli érettségi

Matematikával folytatódott kedd reggel 9 órától az írásbeli érettségi.

2024. Május 07. 09:50, kedd | Helyi

A sok cukor és koffein a vizsgázók ellensége

A sok kávé és energiaital, illetve a cukros ételek és italok inkább rontják a vizsgára készülők teljesítményét.