Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Szeptember 14. 16:14, péntek | Kék hírek
Forrás: MTI

Hazahozták Magyar Róbertet Spanyolországból

Hazahozták Magyar Róbertet Spanyolországból

Hazahozták Spanyolországból a másfél évig bujkáló, Magyarországon tényleges életfogytiglanra ítélt Magyar Róbertet.

Hazahozták Spanyolországból a másfél évig bujkáló, Magyarországon tényleges életfogytiglanra ítélt Magyar Róbertet, és péntek reggel fél hétkor már megkezdte fegyházbüntetésének letöltését - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság sajtószolgálata az MTI-t.

A közlés szerint "M. Róbert egy magyarországi büntetés-végrehajtási intézetben 2012. szeptember 14-én 6 óra 25 perckor megkezdte tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés büntetésének letöltését".
A Debreceni Ítélőtábla 2012. március 13-ai jogerős ítélete szerint a 40 éves férfi feltételesen sem bocsátható szabadlábra.
A rendőrség honlapján látható videó szerint a Terrorelhárítási Központ (TEK) közreműködésével hozták haza Magyar Róbertet. A rendőrség nem tudatta, hogy a spanyolországi Marbellában augusztus végén elfogott férfit repülőgéppel a budapesti vagy a bécsi repülőtérre szállították-e Madridból. A felvételen csak az látszik, hogy kéklámpás gépkocsiban éjjel egy aszfaltos úton szállítják a narancssárga kezeslábast viselő elítéltet, akinek kezét és lábát is összebilincselték.
Az MTI rendőrségi forrásból úgy tudja, hogy Magyar Róbertet már csütörtök késő délután hazahozták Spanyolországból, majd a Liszt Ferenc Repülőtérről éjszaka, a ferihegyi gyorsforgalmi úton szállították az V. kerületi Nagy Ignác utcába, a Budapesti Büntetés-végrehajtási Intézet I. számú objektumába.
A TEK videofelvételén az látszik, hogy a férfit a terrorelhárítók kísérik be a fegyverrel őrzött utcából az épület egyik bejáratán, majd három kommandós kíséretében egy kétágyas zárkába viszik.
Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője az MTI érdeklődésére korábban azt mondta: a spanyol hatóságok által nemzetközi körözés alapján elfogott M. Róbertet Madridban adják át a magyar hatóságoknak. Az ORFK szóvivője szerint a spanyol hatóságok nagy valószínűséggel azért mondtak le az ott elkövetett bűncselekmények miatti eljárások lefolytatásáról, és adják ki Magyarországnak a férfit, mert idehaza tényleges életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélték, így élete végéig börtönben lesz.
A rendőrség honlapján pénteken közzétett tájékoztatás szerint a spanyol rendőrhatóság augusztus 23-án fordult megkereséssel a Nebek (Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központ) Interpol Magyar Nemzeti Irodájához: egy spanyolországi jogsértéssel összefüggésben egy magyar okmánnyal rendelkező személlyel kapcsolatban kért azonosítást. A Nebek megállapította, hogy a megkeresésben szereplő férfi azonos M. Róberttel, akivel szemben az európai elfogatóparancs alapján átadási eljárás indult. Ennek keretében a spanyol igazságügyi hatóság döntött arról, hogy átadják Magyarországnak az elítéltet, a büntetés-végrehajtásnak átadásra pedig a Nebek szervezésében, a Terrorelhárítási Központ közreműködésével került sor.
Magyar Róbertet a magyar hatóságok azzal vádolták, hogy a "fekete sereg" nevű bűnszervezet vezetőjeként ő adott megbízást az alvilágban Ragyás Tóniként ismert H. Antal megölésére. A gyilkosságot 2003. augusztus 27-én követték el Budapesten, egy III. kerületi játékterem előtt. A "fekete sereg" a bűnüldöző hatóságok szerint prostitúcióval, védelmi pénzek szedésével, tartozásbehajtással foglalkozott, erőszakos harcot folytatott a mindezekből származó illegális jövedelmekért, és a fegyveres leszámolástól sem riadt vissza.
A házi őrizetből évekkel ezelőtt megszökő Magyar Róbertet a Debreceni Ítélőtábla - az elsőfokú döntést helyben hagyva - ez év márciusában tényleges életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte távollétében, több társának büntetését pedig súlyosbította. Volt, aki 18 évet kapott.
Az ORFK sajtószolgálata pénteken azt közölte, hogy évente csaknem kétszáz körözött személy külföldi letartóztatására, majd kiadatási, illetve - az Európai Unión belül - átadási eljárás keretében történő hazaszállítására kerül sor. A kiadatási, átadási letartóztatásokat követően a külföldi igazságügyi hatóságok akár napokon belül is döntenek az átadásról. Az Európai Unión belül általában tíz napon belül sor kerül a körözött személyek hazaszállításának végrehajtására, az EU-n kívüli országokban ennél hosszabb határidő jellemző.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Kék hírek

Székkel támadt tanárára egy diák, vádat emeltek ellene

A 9. osztályos tanulók a tanórán székkel támadt tanárára az egyik szolnoki iskolában - tudatta a főügyészség helyettes sajtószóvivője pénteken közleményben az MTI-vel.

2024. Április 24. 07:54, szerda | Kék hírek

Elfogtak egy öt éve körözött férfit Budapesten

Öt évig bujkált a hatóságok elől az a férfi, akit a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) közreműködésével a XI. kerület egyik erdős részén fogtak el a múlt szerdán.

2024. Április 22. 10:09, hétfő | Kék hírek

Elfogtak három budapesti férfit, aki rendőrnek adta ki magát, úgy rabolt pénzt és drogot

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) nyomozói elfogtak három budapesti férfit, aki rendőrnek adta ki magát és pénzt, valamint drogot rabolt.

2024. Április 22. 06:00, hétfő | Kék hírek

Elfogatóparancsot adtak ki a csütörtöki halálos hármas karambol ügyében

Elfogatóparancsot adtak ki a Ferihegyi úton történt halálos közlekedési baleset feltételezett okozója ellen, aki segítségnyújtás nélkül menekült el a helyszínről csütörtökön