Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2012. Június 27. 11:34, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Havi másfélezer lakást vásárolhat meg a Nemzeti Eszközkezelő

Havi másfélezer lakást vásárolhat meg a Nemzeti Eszközkezelő

Havonta 1.500, idén összesen 8 ezer, jövőre 7 ezer, míg 2014-ben 10 ezer lakást vásárolhat meg a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. Ha a felajánlott lakások száma ennél több, sorrend alapján döntenek a vásárlásról - egyebek mellett ezt tartalmazza a Magyar Közlöny legutóbbi számában megjelent, szerdától hatályos kormányrendelet.

A sorrendbe állításnál szempont a háztartásban élő, családi pótlékra jogosult gyerekek száma, a közös háztartásban élők száma, továbbá a banki követelés és a lakás forgalmi értékének aránya.
A Nemzeti Eszközkezelő csak azt a lakást vásárolja meg, amelyben lakik legalább egy, családi pótlékra jogosult gyerek, és a háztartás egyik tagja aktív korú ellátásban, vagy lakásfenntartási támogatásban részesül.
A megvásárolt lakás - amelyben a korábbi tulajdonos lakhat továbbra is - havi lakbére, a bankkal kötött szerződéskor meghatározott forgalmi érték 1,5 százalékának az egytizenketted része. Így ha a lakás vásárláskor 10 millió forintot ért, akkor a lakbér havi 12.500 forint lesz. Ezt évente, az előző évi inflációval növeli az eszközkezelő.
A rendelet szól a felmondásról is, amelyre három havi lakbér elmaradáskor kerülhet sor. Ha a közös költséggel tartozik a bérlő, akkor a társasház szabályzata szerint kell felszólítani, majd ha erre sem fizet, akkor jöhet a felmondás. A lakás kiürítéséről az eszközkezelő gondoskodik.
A Nemzeti Eszközkezelő által megvásárolt lakásokat a MÁV Ingatlankezelő Kft. kezeli. Itt lehet bejelenteni a hibákat, amelyeket kijavíttat, helyszíni ellenőrzést tart, és részt vesz a társasházi közgyűléseken is.

Címkék: Gazdaság-ingatlan

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.