Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2015. Szeptember 14. 06:56, hétfő | Külföld
Forrás: Bálint Marcell, az MTI tudósítója jelenti:

Eddig bírta Németországban – ideiglenesen újra határellenőrzés van

Eddig bírta Németországban – ideiglenesen újra határellenőrzés van

Az európai menekültválság miatt Németország ideiglenesen visszaállítja a határellenőrzést

- jelentette be vasárnap esti rendkívüli sajtónyilatkozatában Thomas de Maiziere német belügyminiszter Berlinben. A szövetségi rendőrség közlése szerint az intézkedés vasárnap délután 17 óra 30-kor életbe lépett.
Az intézkedés "súlypontja" a német-osztrák határ, célja pedig a Németországba igyekvő emberek "áradatának korlátozása", és az, hogy ismét rendezett keretek között történő folyamat legyen a belépés az országba.

Erre "biztonsági okokból is sürgősen szükség van", és "kifejezetten ezt írja elő a schengeni határkódex" - mondta a német belügyminiszter, utalva a Schengeni határellenőrzési kódex 23. cikkére, amely szerint a tagállamok a közrendet vagy a belső biztonságot fenyegető komoly veszély esetén legfeljebb 30 napos időtartamra - illetve a komoly veszély várható időtartamára, ha az meghaladja a 30 napos időszakot - visszaállíthatják az ellenőrzést a belső határaikon.

Németország továbbra is betartja a menekültek védelmére vonatkozó európai és nemzeti előírásokat - mondta Thomas de Maiziere.

Aláhúzta: "Az érvényes európai jog szerint Németország egyáltalán nem illetékes" az EU-ba érkező, "menedéket kereső emberek legnagyobb részének" ügyében.

A menekültügyet uniós szinten szabályozó dublini előírások "változatlanul" érvényesek. "Felszólítom valamennyi tagállamot, hogy a jövőben ismét tartsák magukat ehhez" - mondta a német belügyminiszter.

A dublini rendelet szabályai alapján "az illetékes tagországnak a menedékkérőt nemcsak regisztrálnia kell, hanem le kell folytatnia a menekültügyi eljárást" - tette hozzá.

A menedéket kereső embereknek is el kell fogadniuk: nem tehetik meg, hogy "egyszerűen kiválasztanak egy tagállamot, ahol menedékjogot kérnek" - hangsúlyozta de Maiziere, hozzátéve, hogy ez akkor is érvényes lesz majd, amikor bevezetnek egy "európai elosztási rendszert".

A határellenőrzés ideiglenes visszaállítására azért is szükség volt, mert a németek hatalmas mértékű segítőkészségét "nem szabad túlerőltetni". Az intézkedés egyben "jelzés Európának", üzenete az, hogy Németország "vállalja humanitárius felelősségét, de a menekültek nagy számával járó terheket szolidárisan meg kell osztani Európán belül" - jelentette ki a miniszter.

Az ideiglenes határellenőrzés nem old meg minden gondot, "de egyszerűen szükségünk van valamivel több időre és bizonyos mértékű rendre a határainkon" - mondta.

A menekültválság kezelésében döntő jelentőségű a válságövezetekben nyújtandó segítség, hogy ne induljon el még több ember a menekülttáborokból, illetve Szíriából vagy Irakból. Ez is súlyponti elem lesz az uniós belügyminiszterek hétfői brüsszeli tanácskozásán. Ezen kívül "a lehető leggyorsabban meg kell valósítani a várakozási övezetek európai koncepcióját Görögországban, Olaszországban, adott esetben Magyarországon", és ez is szerepel a napirenden a belügyminiszteri ülésen - ismertette Thomas de Maiziere.

Hozzátette: a határellenőrzés visszaállításáról egyetértésben döntöttek a koalíciós pártok - a CDU/CSU pártszövetség és a szociáldemokrata párt (SPD) -, s az intézkedéssel a tartományi belügyminiszterek is egyetértettek. Az döntésről tájékoztatták a parlamenti ellenzéki pártokat és konzultáltak Ausztriával.

A határvédelemért felelős szövetségi rendőrség (Bundespolizei) közölte: felkészültek arra, hogy a határellenőrzést "egy hosszabb időszakra" kell fenntartani.

"Az intézkedés célja, hogy korlátozzák a harmadik országokból érkező, útlevél- és vízumköteles állampolgárok ellenőrizhetetlenné és irányíthatatlanná vált beutazását" - áll a közleményben. A szövetségi rendőrség "intenzív ellenőrzést" kezd - tették hozzá.

Dieter Roman, a szövetségi rendőrség elnöke a közleményben kiemelte: lehet arról vitatkozni, hogy több vagy kevesebb, "ilyen vagy amolyan" bevándorlásra van szükség, de "akármelyik változatot is választjuk, valamennyinek az előfeltétele az irányítás".

Határzár Németországban – ideiglenesen újra határellenőrzés van

A parlamenti (Bundestag) ellenzéki pártok - a Baloldal és a Zöldek - bírálták a szövetségi kormány döntését.

"A határokat le lehet zárni, de ezzel még nem oldódnak meg a problémák" - nyilatkozott Gregor Gysi, a Baloldal frakcióvezetője, aki szerint elsősorban a menekülthullámot kiváltó okokat kell kezelni.

A berlini vezetés "a határellenőrzéssel eltereli a figyelmet a saját csődjéről" - mondta Katrin Göring-Eckardt, a Zöldek frakcióvezetője.

A kormányzó nagykoalíció pártjai üdvözölték a kormány döntését. A bajor CSU részéről kiemelték, hogy a határellenőrzés ideiglenes visszaállítása az ő kezdeményezésükre történt.

A Bild című lap online kiadásában megjelent hírmagyarázat szerint az intézkedés nem azt jelenti, hogy Németország nem fogad be több menedékkérőt. Az érkezőket a Dublin III. rendelet előírásai alapján a határon regisztrálják, majd befogadó állomásokra szállítják őket, és megvizsgálják, hogy benyújthatnak-e Németországban menedékjog iránti kérelmet. Amennyiben nem jogosultak erre, visszaszállítják őket az illetékes tagállamba, vagyis abba az uniós országba, ahol beléptek az EU területére.

A német menekültügyi ellátórendszer az utóbbi hetekben egyre nehezebben birkózott meg a folyamatosan erősödő menekülthullámmal. Bajorországba - ahol eléri Németországot az úgynevezett balkáni migrációs útvonal és a Földközi-tenger nyugati medencéje felől észak felé igyekvő menedékkérők hulláma - augusztus vége óta 63 ezer menedékkérő érkezett.

Az embereket igyekeztek a szokásos eljárással, a terhek megosztását szabályozó rendszer alapján elosztani a 16 tartomány között, de az utóbbi napokban egyre több tartomány jelezte, hogy már nem tud több menedékkérőt elhelyezni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.