Városlista
2022. október 4, kedd - Ferenc

Hírek

2015. Augusztus 08. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: MTI

Határzár – gyors ütemben építik az ideiglenes határzárat

Határzár – gyors ütemben építik az ideiglenes határzárat

A magyar-szerb határ teljes szakaszán már végeztek a geodéziai munkákkal, kitűzték az ideiglenes határzár vonalát, amelynek építése gyors ütemben halad.

Mondta HM Zrínyi Térképészeti és Kommunikációs Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. topogeodéziai munkálatokért felelős munkatársa pénteken Kelebia mellett, az építkezés helyszínén tartott sajtótájékoztatón.
Csákvári Péter kifejtette: egy hónap alatt végeztek a határoszlopok melletti, tíz méter széles munkaterület kijelölésével, így időben megkezdődhettek az ideiglenes biztonsági határzár építésének munkálatai.

Szólt arról, hogy a határvonal kijelölésének ellenőrzése során eltérést nem találtak, munkájukat azonban több alkalommal megzavarták a migránsok; amíg őket a határrendészek elkísérték a helyszínről, addig nem tudtak dolgozni. Incidensre azonban nem került sor – tette hozzá.

Arról tájékoztatott, hogy a 174 kilométer hosszú magyar-szerb határ több mint 140 kilométeres részén tudták kitűzni a munkaterületet, mert a további területek vízzel borított, vagy ingoványos, járhatatlan területek.

Csákvári Péter ismertette, hogy a határkőtől számítva tíz méter széles munkaterületet jelöltek ki, amelyen belül, szintén a határkőtől számítva 2,8 méterre helyezik el ötméterenként az ideiglenes biztonsági határzár tartóoszlopait.

A sajtótájékoztató helyszínén azt lehetett látni, hogy egy munkagép egy célszerszám segítségével a homokos talajba nyom mintegy 3-3,5 méter hosszú acélrudat, amelyből mintegy 160 centiméteres darab marad a föld felett. A gép percenként 3-4 acélrudat nyom a földbe, óránként egy kilométert is képes haladni. A sajtótájékoztató helyszínétől pár kilométerre Szeded felé egy másik munkaterületet is bemutattak, ahol a földben lévő oszlopokra már felszerelték a hálót. A NATO-hálónak nevezett ideiglenes biztonsági határzár három vezérdrótra felerősített, pengékkel felszerelt drót, amely mintegy 160 centiméter magasan áll ki a földből.

Ásotthalom irányába már áll az ideiglenes biztonsági határzár, amelyet augusztus 31-ig kell a teljes magyar-szerb határszakaszon felépíteni.

Orbán Viktor kormányfő az erdélyi Tusnádfürdőn jelentette be: augusztus 31-éig megépül a kerítés Magyarország déli határán. A miniszterelnök a 26. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor július 25-i fórumán kérdésre azt mondta, az eddigi tapasztalatok alapján egyhatodára, egyhetedére csökken azonnal az illegális határátlépők aránya az ilyen határzárak kialakításával. Kovács Zoltán kormányszóvivő múlt szerdán közölte, hogy a kormány 22,2 milliárd forinttal egészíti ki az ideiglenes határzár építésére, valamint a migránsok átmeneti elhelyezésére fordítható költségvetési keretet; így a korábban az ideiglenes határzár anyag- és technikai költségeire elkülönített 6,5 milliárd forinttal együtt idén összesen mintegy 29 milliárd forint jut a probléma kezelésére.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Október 04. 12:59, kedd | Belföld

Népszámlálás - Már több mint félmillió háztartásban online kitöltötték a kérdőívet

Már több mint félmillió háztartásban töltötték ki az interneten az október elsején indult népszámlálás kérdőívét - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

2022. Október 04. 12:57, kedd | Belföld

A kilencedik legcsapadékosabb szeptember volt az idei 1901 óta

Az aszályos nyár után a kilencedik legcsapadékosabb szeptember volt az idei 1901 óta - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden a Facebook-oldalán.

2022. Október 04. 09:10, kedd | Belföld

Ezt a videót mindenkinek látnia kellene, aki közlekedik - Mit tegyünk, ha szirénázó autó közelít?

A Katasztrófavédelem tette közzé közösségi oldalán az alábbi videót, amelyben különböző közlekedési szituációkat látunk arról, hogy kellene reagálniuk a közlekedőknek, ha szirénázó autót látnak, hallanak.