Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2018. Október 02. 15:11, kedd | Helyi
Forrás: Adrienn

Határontúli zenéket hoztak a Zene Világnapjának ünnepére

Határontúli zenéket hoztak a Zene Világnapjának ünnepére

A zene világnapján, október 1-jén a csángóföldi Servet Zenekar és a Magyar Örökség-díjas MISZTRÁL együttes tartott koncertet a Móra Ferenc Művelődési Központban.

Az ünnepi eseményen Kovács-Csonka Szilvia, a művelődési központ igazgatója köszöntötte a megjelenteket, külön tisztelettel említette a rendezvény fővédnökét Csányi József polgármestert és egyházi védnökét Hatvani Zsófia lelkipásztort.

- A zene keresztülszövi életünket a bölcsőtől a sírig, vagy még azon túl is. A zene az ember legősibb kifejezési formája, eszköze, amely ősibb mint a nyelv. Még írni sem tudott az emberiség, amikor a hang és a szó hatalmába kerítette. A zene nagy művészet, nélküle az élet nem teljes. Mindenkinek hozzáférhető a megismerése, a zenei írás, olvasás útján. Ennek birtokában részesei lehetünk nagy zenei élményeknek. A zene lelki táplálék, semmi mással nem pótolható. Aki nem él vele, lelki szegénységben él és hal. Vannak a léleknek régiói, melyeket csak a zene világít be. Rendeltetése belső világunk megismerése. Így gondolta ezt Kodály és magam is így gondolom – mondta Csányi József polgármester.

Beszédének zárásaként pedig a zenéhez kapcsolódó személyes véleményét osztotta meg a közönséggel: „Nekem a zene azokat a félegyházi polgárokat jelenti, akik tesznek a zenéért és a zenei oktatásért. Elsőként Kapus Béla karnagy neve jut eszembe. De sorolhatnám a Zenebarátok Kórusát, a Kiskunfélegyházi Koncert Zenekart, a Félegyházi Ifjúsági Fúvószenekart, a Széljáró Balladás együttesét a teljesség igénye nélkül, és mindazokat a zenével foglalkozó, zenét oktató tanárokat, tanítókat, akik a gyerekekkel megszerettetik a zenét.”

A koncert kezdete előtt Böszörményi Gergely - a „Kárpát-medencei magyarok zenéje 2018.” koncertsorozat koncertigazgatója, aki 2018. augusztus 20-án vette át a Magyar Érdemrend Lovagrend kitüntetését Áder János köztársasági elnöktől – mutatta be a fellépő zenekarokat. A koncertigazgató beszélt a koncertsorozat jótékonysági céljairól is úgy, mint a Kárpátaljai rászorulóknak rendezett gyűjtés, illetve a koncertsorozat résztvevőinek CD felvételeiből Kárpát-medencei könyvtárak részére átadott adomány.

- Az egész sorozatnak tulajdonképpen az üzenete és a mondandója az, hogy a határokon átívelő kulturális együttműködés és szolgálat egységben tarthatja a magyarságot és a nemzet növekedéséhez járulhat hozzá – magyarázta Böszörményi Gergely.

Általában két zenekarral lépnek fel a koncerteket, de örülnek annak is, ha egy helyi zenekar is csatlakozik hozzájuk. Hozzánk a Csángóföldről származó Servet zenekar érkezett, akik moldvai autentikus csángó zenét játszottak, valamint a Bartók Béla-díjas, Magyar Művészetért-díjas és Magyar Örökség díjas Misztrál Együttes szórakoztatta a közönséget.

A koncert végén Böszörményi Gergely átnyújtotta a Petőfi Sándor Városi Könyvtár részére felajánlott CD-adományt Csányi József polgármesternek, illetve a koncert előtt és után a folyosón lévő perselybe bárki elhelyezhette a Kárpátaljai rászorulók javára gyűjtött pénzadományát.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:00, csütörtök | Helyi

Szép eredmények a Tudásbajnokságon

A Batthyány Lajos Általános Iskola tanulói közül sokan részt vettek a Tudásbajnokság fordulóiban, közülük többen továbbjutottak a Bács-Kiskun vármegyei fordulóba. Sok szép eredményről számolhatunk be.

2024. Április 17. 19:05, szerda | Helyi

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit

2024. Április 17. 15:38, szerda | Helyi

Ujjé a Ligetben nagyszerű

A MEDVE Matek szervezői abban hisznek, hogy izgalmas és élvezettel teli szellemi kihívásokon keresztül bárki közelebb kerülhet a matematika világához.

2024. Április 16. 17:27, kedd | Helyi

Dobogós eredmény országos angol versenyen

Kiemelkedő eredményeket értek el a mórások a HEBE Kft. angol nyelvű országos egyfordulós levelezős egyéni és csapatversenyén.