Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. November 29. 08:17, kedd | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Hatalmas kincsek kerültek elő Gyöngyösön

Hatalmas kincsek kerültek elő Gyöngyösön

Vallástörténeti dokumentumok, köztük a gyöngyösi Ferencesek üldözését, a rend feloszlatásának körülményeit dokumentáló napló került elő a gyöngyösi Ferences rendház felújítása során a rendház könyvtárából.

Kárpáti Kázmér közlése szerint más dokumentumok mellett rábukkantak egy 1664-es, VII. Sándor pápa által jegyzett oklevélre, valamint egy ferences atya 1514-ből származó nagyböjti prédikációs gyűjteményére is. A vallástörténeti relikviák akkor kerültek elő, amikor a felújítás során elmozdították a sekrestye egész falat elfedő szekrényét – tette hozzá.

Mint elmondta, a rendház naplóját a XVIII. század második felétől vezették, azonban 1950-ben, a szerzetesrendek feloszlatásáról szóló rendelet megjelenésével véget ért a historia domus. Oberten Odobilo testvér azonban 1950 júniusától 1951. november 24-ig tovább vezette a házi naplót. Ugyanis a feloszlatásról szóló döntést követően néhány testvér mint az Egri Főegyházmegye papja még az épületben maradhatott.

Az atya szeptember 7-ét például „fekete” napként jellemezte, ugyanis ekkor egy öttagú delegáció érkezett a rendházba, közölte a szerzetesekkel, hogy „megszűntek papnak lenni”, majd végigleltározták a rendház vagyonát. Írt arról is, hogy a rokonlátogatásra induló Tivadar atya 3 liter bort kívánt elvinni a kolostorból, ám a leltározók megakadályozták ebben. A feljegyzések szerint a szerzetesek meglepődve tapasztalták, hogy a rendháznak is otthont adó Barátok terét „Szovjet Hősök terévé” keresztelték át, és a naplóból kiderül, hogy a város lakossága mindvégig kiállt a szerzetesek mellett.

Egy korábbi mendemonda igazságtartalmát is beigazolja a napló, ugyanis egy visszaemlékezés szerint Gyöngyösön átutaztában meghalt egy szombathelyi apáca, akit Kecskemétre internáltak a hatóságok. A napló szerint az Annunciáta nővéreket szállító teherautó Gyöngyös közelében felborult. Kilenc apáca megsérült, Gizella nővér pedig, akit egy beteg mellől rángattak el, életét vesztette a balesetben. Az utolsó bejegyzés szerint a krónikás vérző szívvel, de a visszatérés reményével búcsúzik az épülettől – mondta a napló tartalmát ismertetve Kárpáti Kázmér.

Ugyancsak a szekrény mögött fellelt mappából került elő az a pápai oklevél, amely engedélyezte a rend tagjai számára, hogy 8 napon át ünnepeljék a szeplőtelen fogantatást. Ez mintegy három évtizeddel később vált a kereszténység általános ünnepévé.

Az 1514-ből származó, Temesvári Pelbárt atya által jegyzett prédikációs gyűjtemény pedig egy fatáblás, úgynevezett vaknyomásos, reneszánsz bőrkötéses kötet, amely magyar nyelvű feljegyzést is tartalmaz. „Az ur isten nekem edes taplalom” – jegyezte bele kézírással egykori tulajdonosa.

A fél évezredes kötetet a Ferences könyvtár egyéb ritkaságaihoz hasonlóan restaurálták – mondta Kázmér atya.
Arról is beszámolt, hogy a rendház, illetve a középkori eredetű könyvtár turisztikai látogató útvonalának kialakítására 96 millió forintot nyert a rend a Nemzeti Fejlesztési Terv keretében. Az összesen 132 millió forint értékű beruházás nyomán a tervek szerint 2012 júliusában nyitják meg a nagyközönség előtt a múzeumot.

A gyöngyösi rendházban 1950-es feloszlatásakor mintegy 50 szerzetes élt, ma összesen három ferences atya szolgál az épületben. Országszerte 14 rendházban 110 ferences teljesít szolgálatot a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány keretében – tette hozzá a rendházfőnök.

Címkék: ferencesek, Gyöngyös

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.