Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Július 13. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: orientpress

Hatalmas jéghegy szakadt le az Antarktiszról

Hatalmas jéghegy szakadt le az Antarktiszról

Másfél budapestnyi méretű jéghegy szakadt le egy antarktiszi gleccserről. A tudósok között egyelőre vita van abban, hogy az éghajlatváltozás szerepet játszik-e a jelenségben. A jéghegy elszabadulását német TerraSAR-X műhold észlelte, de a tudósok már régóta vártak az eseményre. A gleccseren az első repedést 2011 októberében észlelték a NASA szakemberei. Az első hasadék 24 km hosszan és 50 km szélességben szelte át a gleccsert, majd 2012 májusában újabb repedés keletkezett - számol be az Esőtánc.

A most leszakadt jégtömb nagyjából két és fél Budapestnyi területű (720 négyzetkilométer). Angelika Humbert a jéghegy elszabadulását rögzítő német kutatócsoport vezetője elmondta, hogy a hasadék napról-napra tágult és mielőtt elszakadt volna a jégtömb a gleccserről a repedés szélessége már elérte 540 métert.

Humbert szerint a jégtömbök leszakadása egy természetes folyamata része és a jelenséget nem hozzák közvetlen összefüggésbe az éghajlatváltozással. Ehhez hasonló jégtömbök 6-10 évente szakadnak le a gleccserről, legutóbb 2001-ben és 2007-ben történt hasonló.

Velük ellentétben a brit geológusok azt tanulmányozzák, hogy a globális felmelegedés miképpen hat az Antarktisz éghajlatára, és miképpen befolyásolja a gleccserek visszahúzódását. A brit Antarktisz kutató program vezetője szerint a Pine-szigeti gleccser Földünk leggyorsabban zsugorodó jégárja, és jelentős szerepet vállal a tengerszint emelkedésében is.

A világ eddigi ismert legnagyobb jéghegye 2001-ben szakadt le az Antarktisziról. A 11 ezer négyzetkilométeres, több megyényi területű jéghegy csak évek alatt olvadt el a melegebb tengereken.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során