Városlista
2020. október 21, szerda - Orsolya

Hírek

2020. Október 17. 08:00, szombat | Helyi
Forrás: hazipatika.com

Hat tipp a ráncok ellen

Hat tipp a ráncok ellen

Késleltetett öregedés.

Több tényezőtől is függ, milyen mértékben és intenzitással ráncosodik a bőrünk. Néhány dologra azért érdemes odafigyelni.

Mindenki életében eljön az az idő, mikor bőrünk veszít feszességéből, rugalmasságából, és megjelennek az első apró ráncocskák. Ám több tényezőtől is függ, milyen mértékben és intenzitással ráncosodik a bőrünk. Ezek egy részét nem tudjuk befolyásolni, csak elfogadni - ilyenek a génjeink és az általuk meghatározott alapvető adottságaink.

Az öregedésért olyan, gyakran egymással összefüggő tényezők is felelősek, mint az életkor, a hormonháztartás változása, valamint a káros külső környezeti hatások és életmódunk. A káros környezeti hatások jó része kiszűrhető, és életmódunkba is csempészhetünk olyan elemeket, melyekkel késleltethetjük, lassíthatjuk ezt a folyamatot. Az éghajlati adottságok is befolyásolják bőrünk állapotát: főként a hideg levegő, a szél, vagy épp a szélsőséges meleg az, ami nyomot hagy rajta; de emellett az életmód - a dohányzás, az alváshiány, a stressz, illetve a vitaminszegény táplálkozás - is meghatározó tényező. Néhány apróságra érdemes folyamatosan odafigyelni.

Védelem a napsugarak ellen

A napsugarak energiával töltik fel testünket, javítják a közérzetet, biztosítják a szervezet számára szükséges D-vitamint, azonban a bőr öregedésének fő okozói is. Épp ezért érdemes olyan nappali arckrémet választani, mely UV-szűrőt is tartalmaz, hiszen nem csak a napozás során éri a bőrt napsugárzás. Akár egy városi séta, vagy épp egy sítúra is komoly kihívást jelenthet bőrünk számára.

Mindennapi bőrápolás

Ne feledkezzünk meg a bőr rendszeres és alapos tisztításáról, korunknak és bőrtípusunknak megfelelő kozmetikumot érdemes használnunk. A tisztító kozmetikumok hidratálják, táplálják, lágyítják a bőrt, emellett pedig olyan összetevőket is tartalmazhatnak, amelyek védik, nyugtatják, és antioxidánsokhoz is juttatják. Az ápolást lágy, könnyű peelinggel és pakolásokkal is kiegészíthetjük.

Legyünk aktívak

Mindannyian tudjuk, milyen fontos a testmozgás és a megfelelő táplálkozás a szervezet számára, amely egyben pozitív hatást gyakorol a bőr egészségére és megjelenésére is. A rendszeres testmozgás javítja a bőr állapotát, serkenti a vérkeringést, felszínre juttatva a friss, oxigéndús vért, így a bőr feszesebb, élénkebb színű és fiatalosabb lesz. A helyes étkezés és mozgás nélkülözhetetlen: a testmozgás pontosan ugyanúgy erősíti és javítja a bőr minőségét, ahogy a csontokra és izmokra hat.

Elegendő alvás

Azalvásszintén alapvető fontosságú a szépség megőrzésében. Bizonyára tapasztaltuk már, hogy ha éjszakába nyúlóan dolgozunk, vagy éppen egy baráti találkozó kedvéért csippentünk le a pihenésre szánt időből és nem alszunk eleget, a fáradtság meglátszik a bőrünkön is: karikák jelennek meg a szem alatt, a bőr szürkés árnyalatúvá és fakóvá válik. Az éjszaka folyamán nemcsak testünk, hanem bőrünk is pihen, új energiához jut, és ami a legfontosabb, regenerálódik. Ilyenkor használja fel és építi be a leghatékonyabban a korábban használt kozmetikumok tápláló anyagait is.

Megfelelő táplálkozás, sok folyadék

Étrendünket kiegyensúlyozottan állítsuk össze fehérjéből, szénhidrátokból és zsírokból, iktassunk be minél több gyümölcsöt és zöldséget is a menübe, ezek ugyanis nagy mennyiségben tartalmaznak antioxidánsokat. Jó, ha a víz állandóan kéznél van, és bátran adhatunk hozzá citromlevet, narancs gerezdeket, összekeverhetjük 100 százalékos gyümölcslével. Készíthetünk frissítőt gyümölcs-, zöld- vagy gyógyteából is. A folyadék elősegíti a megfelelő anyagcserét, serkenti a vesefunkciót és segít kiüríteni a szervezetben felgyülemlő méreganyagokat. A megfelelő folyadékbevitel a ráncok és a szem alatti karikák ellen is hatásos.

Káros szokások

Kerüljük a dohányzást, mert a hatására szűkülő vérerek lassítják a véráramlást és a bőrsejtek nem jutnak megfelelő mennyiségű oxigénhez. Próbáljunk meg kellő időt szakítani a pihenésre és csökkenteni a stresszt. A stressz növeli a szabad gyökök előfordulását, gyengíti az érfalakat, amely érszűkülethez vezet és lassítja a mikrokeringést. A stressz nem csak testünkre, de bőrünkre is negatív hatással van.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Október 21. 11:04, szerda | Helyi

Túladagolható-e a C- és a D-vitamin?

A C- és a D-vitaminok elengedhetetlenek az erős immunrendszerhez.

2020. Október 21. 11:00, szerda | Helyi

Átadták a Bács-Kiskun Megyei Építészeti Díjait és a Mende Valér díjat

Bács-Kiskun Megye Építészeti Díját három kecskeméti és egy kalocsai építésznek ítélték oda.

2020. Október 21. 10:55, szerda | Helyi

Rég nem látott arcát mutatja a Péteri tó

A Kiskunsági Nemzeti Park gondozásában lévő KEHOP pályázat határidőn belül lezárulhat, így a következő évben a természet újra zavartalanul birtokba veheti a tavat.

2020. Október 21. 08:49, szerda | Helyi

Lehetséges, de megfontolandó az osztálykirándulás

Minisztériumi ajánlás szerint lehetséges, de megfontolandó az osztálykirándulások megtartása.