Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2018. Július 12. 07:24, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - fotó: mti archívum

Hat településen tartanak időközi választást

Hat településen tartanak időközi választást

Hat településen rendeznek vasárnap időközi önkormányzati választást: Ágon és Vaspörben polgármestert, Veszprémben, Miskolcon, Sopronban és Hernádbűdön képviselőket választanak.


Az észak-baranyai Ágon azért kellett kiírni az időközi polgármester-választást, mert a község független polgármestere, Stollmayer Dánielné március közepén lemondott. A tisztségért egy független jelölt indul, Bischof Norbert, a község választói névjegyzékében 152-en szerepelnek.

A Zala megyei Vaspörben szintén polgármestert választanak, a voksolást azért kellett kiírni, mert Németh Noémi Judit (független) polgármester márciusban elhunyt. A posztért két független jelölt indul: Fülöp Imre Loránd jelenlegi alpolgármester és Hajmási-Baranyai Noémi. A 343 lelkes faluban 309 választásra jogosult adhatja le a voksát vasárnap.

Veszprémben a 8. számú egyéni választókerületben önkormányzati képviselőt választanak. A választás oka, hogy Ovádi Péter - aki 2010 óta dolgozik a településen önkormányzati képviselőként - lemondott posztjáról, mivel a tavaszi országgyűlési választáson mandátumot szerzett a Fidesz-KDNP színeiben, a két tisztség pedig összeférhetetlen. A képviselői helyért két jelölt indul: Kovács Áron (Fidesz-KDNP) és Zelenák Adrián (LMP). A településen 3987 választópolgár adhatja le szavazatát.

Miskolcon a 12. számú egyéni választókerületben tartanak időközi választást, mert a kerület korábbi képviselője, Hubay György áprilisban lemondott, ugyanis az áprilisi választáson a Fidesz-KDNP színeiben parlamenti mandátumot szerzett. A képviselői tisztségért öt jelölt indul: Molnár Zsolt (független), Fülöp József Istvánné (Magyar Munkáspárt), Nagy Ákos (Fidesz-KDNP), Erdei Sándor (1983) és Erdei Sándor (1976) független jelöltként. A választáson 6897 helybéli szavazhat.

Sopronban az 1. számú egyéni választókerületben lesz időközi választás, mert a kerület korábbi képviselője, Barcza Attila áprilisban lemondott, ugyanis az áprilisi választáson a Fidesz-KDNP színeiben parlamenti mandátumot szerzett. A képviselői tisztségért négy jelölt indul: Sógor Ferenc (MSZP), Filep Márk (Fidesz-KDNP), Rétfalvi Csaba (független), Németh Ede (független). A választáson 4201 helybéli szavazhat.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hernádbűd választópolgárai négytagú képviselő-testület tagjaira szavazhatnak, mert a testület tagjai tavasszal lemondtak, és bár a megüresedett mandátumokat a helyi választási bizottság a listán a következő négy legtöbb szavazatot kapó jelöltnek kiadta, ám ők is lemondtak. A vasárnapi időközi választáson a négy képviselői helyért nyolc független jelölt indul - közülük többen az előző választáson is indultak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.