Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2014. Január 05. 11:00, vasárnap | Életmód
Forrás: - Adrienn -

Hasfájás

Hasfájás

Az orvos könnyebben megfejti, hogy mi a baj, ha pontosan el tudjuk mondani, hogy hol, milyen fájdalmat érzünk, milyen kísérő tünetei vannak és mi előzi meg a fájdalom jelentkezését.

A hasi fájdalom nagyon gyakori panasz és minden életkorban előfordulhat. Az orvos könnyebben megfejti, hogy mi a baj, ha pontosan el tudjuk mondani, hogy hol, milyen fájdalmat érzünk, milyen kísérő tünetei vannak és mi előzi meg a fájdalom jelentkezését.

Nőgyógyászati okok:
- Terhesség: Ha egy beteg hasfájással fordul a nőgyógyászhoz, akkor elsőként egy terhességi tesztet kell csinálni, mert gyakran terhesség okozza az erős görcsöket.
- Endometrózis: A nők mintegy 20 %-át érintő, titokzatos betegség, mely hónapról-hónapra komoly fájdalommal jár Jóindulatú elváltozás, mely gyógyítható, ám kezelés nélkül akár meddőséghez is vezethet. Tünetei: görcsös havi ciklus, krónikus hasi, deréktáji fádalom, ill. amikor szervezetünk nem reagál a hagyományos fájdalomcsillapító gyógyszerekre.
- Felfázás: Inkább a nőket érinti és nagyon gyakori betegség. Viszonylag könnyen kezelhető, okozhatja hideg, alulról történő megfázás, de bakteriális fertőzés is kiválthatja.
- Petefészek gyulladás: Tünete a láz, hányinger, szúró vagy görcsös fájdalom. Kisugározhat a fájdalom a vállba, epehólyagba, combba is kisugározhat.
- Menstruáció: A fájdalom nemcsak a menstruáció alatt, hanem előtte is jelentkezhet. Ez teljesen normális, de ha hányással, székrekedéssel jár együtt, vagy a ciklus rendszertelenné válik, feltétlen forduljunk szakorvoshoz!
- Fekély: Az erős hasi fájdalommal járó fekély azért alakul ki, mert a nyálkahártya folytonossága valamely okból megszakad. Ennek jellegzetes tünete az éhgyomornál jelentkező erős fájdalom, mely étkezésre ugyan gyengül, de utána pár óra múlva újból megjelenik. Ha ezt tapasztaljuk azonnal forduljunk orvoshoz.

Belgyógyászati okok:
- IBS: Az irritábilis bélszindróma egy rendkívül gyakori betegség, ötból egy felnőtt küzd vele. Okait nehéz meghatározni, de alapvetően a bél izomzatainak túl erőteljes és hosszabb ideig tartó összehúzódásai váltják ki a vele járó kellemetlenségeket. Az IBS okozhat görcsös hasi fájdalmat, puffadást, gyakori hasmenést.
- Étel bántalom: Az emésztőrendszerünk az egyes ételféleségek bevitelére különböző reakciókkal válaszol. Ez lehet görcs is, ami a helytelen működés jelen. Magas zsírtartalmú erősen fűszeres ételek megterhelik a tápcsatornát.
- Cukorbetegség: Vizsgálatok támasztják alá, hogy a cukorbetegek kb. 1/3-a gyakran szenved puffadástól, hasmenéstől vagy épp székrekedéstől és erős hasi görcsöktől.
- Ételintolerancia: Előfordul, hogy a szervezetünk bizonyos élelmiszereket nehezen vagy egyáltalán nem tud megemészteni. Ennek tünetei: ekcéma, hasmenés, de szinte minden esetben hasfájástól is szenvedünk.
- Crohn-betegség: A gyulladásos bélbetegségek egyik típusa. Súlyos hasmenéshez és erős hasi fájdalomhoz vezet. Különböző terápiás beavatkozások segítségével a betegség tünetei enyhíthatők és akár hosszan tartó panaszmentesség is elérhető.

Sebészeti okok:
- Sérv: Erős hasi fájdalmat okozhat a sérv is. Ez lehet szerzett vagy veleszületett rendellenesség. Műtét útján lehet kezelni. A sérv a bőr alatt kitapintható duzzanat.
- Vakbélgyulladás: Viszonylag gyakori betegség, a lakosság mintegy 10%-át érinti. Első jelei a rossz közérzet, étvágytalanság, köldöktáji fájdalom mely egyre erősödik és görcsössé válik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 10:07, hétfő | Életmód

MME: ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket!

Ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 21. 11:30, vasárnap | Életmód

Alapítása 2777. évét ünnepli Róma

Császárok, szenátorok, matrónák és gladiátorok felvonulásával ünneplik Róma 2777. születésnapját vasárnap, amelyet a legenda szerint Romulus és Remus április 21-én alapított.

2024. Április 19. 15:03, péntek | Életmód

Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje

Novemberben 28-tól kerül a országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka.