Városlista
2022. december 5, hétfő - Vilma

Hírek

2017. Október 05. 11:43, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Három magyar zeneszerző nyerte az Európai Kóruszeneszerzői Díjat

Három magyar zeneszerző nyerte az Európai Kóruszeneszerzői Díjat

Balatoni Sándor, Gyöngyösi Levente és Tóth Péter egy-egy alkotása érdemelte ki az Európai Kóruszeneszerzői Díjat. A nyerteseket 51 európai zeneszerző kórusműve közül választották ki.

Az Európai Kóruszeneszerzői Díjat az Arbeitsgemeinschaft Europaeischer Chorverbaende (AGEC) által szervezett Arany Hangvilla utódjaként 2011-2012 óta az Európai Kórusszvetség - Europa Cantat (European Choral Association) szervezi. A 2017/18-as évadban harmadik alkalommal rendezett versenyre a szövetség mintegy 40 országban működő tagszervezetei küldhettek be legfeljebb három-három pályaművet "a cappella kórusmű" és "kórusmű hangszerkísérettel" kategóriákban - közölte a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. csütörtökön az MTI-vel.

Idén 16 ország 17 kórusszervezete 41 zeneszerző 51 művét nevezte, amely jelentős emelkedés az előző évekhez képest.

Az a cappella kategóriában a zsűri megosztott első díjat adott át Balatoni Sándor férfikarra írt Cantate Domino és Tóth Péter Mesedoboz című nőikarra készült darabjáért, a hangszerkíséretre írt művek kategóriájában pedig Gyöngyösi Levente nőikarra, két hegedűre és kis ütőhangszerekre komponált Jubilate Deo című darabját ítélték a legjobbnak.

A nyertes pályaművek 300 eurós díjazásban részesültek és jövőre nemzetközi kórusok mutatják be őket Tallinban, a július 27. és augusztus 5. között szerevezett Europa Cantat fesztiválon.

Címkék: díj, kórus, zene, zeneszerző

Ezek érdekelhetnek még

2022. December 04. 18:41, vasárnap | Belföld

Idén új helyszínen várja az adományokat a Mikulásgyár

dén új helyszínen, az V. kerületben, a Városháza Parkban lévő Szolidaritás parkjában nyitotta meg kapuit az ország egyik legnagyobb karitatív akciója, a Mikulásgyár.

2022. December 04. 11:13, vasárnap | Belföld

Dömötör Csaba: a kormánynak az energiaárak mellett az ellátásbiztonságért is harcolnia kell

Nem csupán az olaj és gáz árának emelkedése ellen kell harcolnia a kormánynak, hanem az ellátás biztonságát is garantálnia kell.

2022. December 04. 11:10, vasárnap | Belföld

Polgár Juditot beiktatták a sakk Hírességek Csarnokába

Szombat este St. Louisban ünnepélyes keretek között beiktatták a sakkozók Hírességek Csarnokába Polgár Juditot, minden idők legjobb női játékosát.

2022. December 04. 08:39, vasárnap | Belföld

AM: a vadhús fenntartható, természetes, egészséges és hazai