Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2019. Január 25. 07:36, péntek | Belföld
Forrás: mti

Három fővárosi elővárosi vonalon utaztak a legtöbben tavaly

Három fővárosi elővárosi vonalon utaztak a legtöbben tavaly

Csaknem 2,4 millióval nőtt a három legforgalmasabb vasútvonal utasszáma tavaly.

A tájékoztatás szerint a Budapest-Vác-Szob vonalon a 2018-as utasszám 620 ezerrel haladta meg a 2017-est, megközelítve a 12,6 milliót. Ezzel átvette a legforgalmasabb vasútvonal címet az előző években vezető Budapest-Cegléd-Szolnok vonaltól.

A Budapest-Cegléd-Szolnok vonalon 300 ezerrel utaztak többen tavaly, mint az előző évben, az utasszám így 12,5 millióra nőtt.

A Budapest-Székesfehérvár vonalon a jelentős, csaknem másfél milliós növekedés oka, hogy a pályafelújítási munkák már nem zavarták a vonatközlekedést, a vonalon 2018-ban 9,4 millióan utaztak.

A legtöbb utas által használt két legnépszerűbb elővárosi szakaszon, a váci és a ceglédi vonalon 2019 végétől KISS emeletes motorvonatokat állít forgalomba a vasúttársaság - közölte a MÁV-Start.

A tíz legnépszerűbb magyarországi vasútvonalon az előzetes számok alapján összesen 74 millióan utaztak tavaly, ami 2,8 millióval haladja meg a 2017-es eredményeket. A három elővárosi vonal mellett a Budapest-Újszász-Szolnok, a Budapest-Cegléd-Debrecen-Nyíregyháza-Záhony, a Budapest-Hegyeshalom-Rajka, a Budapest-Tatabánya, a Budapest-Miskolc-Nyíregyháza, a Budapest-Esztergom és a Budapest-Hatvan volt a legforgalmasabb.

A közlemény szerint az elmúlt időszakban kialakított menetrendek, a jegyértékesítés korszerűsítése, a pályafejlesztések, a felújított kocsik és az új motorvonatok miatt az utóbbi években folyamatosan nőtt a MÁV-Start utasszáma országos szinten, a növekedés leginkább a nagy elővárosi forgalmat lebonyolító szakaszokon kiugró.

Az előzetes adatok alapján nőtt 2018-ban a teljesárú menetjegyek és dolgozói bérletek értékesítése. Tavaly már minden ötödik utas automatából, interneten vagy a Vonatinfó alkalmazásból vásárolta a jegyét.

Az utasszám adatokban nincsenek benne a jogszabály alapján díjmentesen utazók, például a 65 év felettiek, a 6 év alattiak, a határon túli magyarok, a díjmentesen utazó diákcsoportok, valamint a fővároson belül Budapest-bérletet használók.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.