Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2014. Július 10. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Három csapás: a kormány kivár és figyeli az ítélkezést

Három csapás: a kormány kivár és figyeli az ítélkezést

Az igazságügyi tárca egyelőre azt figyeli, a három csapás halmazati rendelkezésének alkotmánybírósági megsemmisítése után miként érvényesül a kormány büntetőjogi szándéka, az erőszakos bűncselekmények visszaszorítása - jelentette ki a közrádióban Répássy Róbert, aki elképzelhetőnek nevezte, ha veszélybe kerül a büntetőjogi cél, új, alkotmányos megoldással állhatnak elő.

A három csapás szabályt, miszerint az ember elleni harmadik erőszakos bűncselekményre a legsúlyosabb büntetés is kiszabható, kétféleképp alkalmazta eddig a büntető törvénykönyv. Az egyik, amikor visszaeső bűnözőről van szó, a másik, amikor először kerül több erőszakos bűncselekmény miatt bíróság elé egy elkövető. Utóbbit semmisítette meg az Alkotmánybíróság – jelentette ki Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Mindezzel az volt a gond, hogy nem tudhatja az elkövető, hogyan bírálják el az ő bűncselekményeit, hiszen a bíróságon és a büntető hatóságokon múlik, hogy külön vagy egy eljárásban teszik ezt. Márpedig mindez kiszámíthatatlanságot okoz – magyarázta az államtitkár.

'Jelenleg az a feladatunk, hogy - tiszteletben tartva az Alkotmánybíróság határozatát - figyelemmel kísérjük az ítélkezési gyakorlatot, vajon a kormány eredeti büntetőjogi szándéka – az erőszakos cselekmények visszaszorítása – mennyiben érvényesül. Ha veszélybe kerül a büntetőjogi cél, akkor el kell gondolkodnunk azon, hogy egy alkotmányos megoldást találjunk a helyzetre' – tette hozzá.

Arra a kérdésre, milyen következményei lesznek az eddig lezárt ügyekre a mostani alkotmánybírósági döntésnek, azt válaszolta: új ítéletet hoznak ezekben az ügyekben, de vélhetően nem csökkentik jelentősen az érintettek büntetési tételét és nem helyezik őket szabadlábra. Az életfogytig tartó büntetést azonban minden bizonnyal elkerülik – szögezte le.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során