Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Május 22. 05:00, szerda | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Harmincas éveinkben főzünk a legritkábban

Harmincas éveinkben főzünk a legritkábban

A magyar háziasszonyok legkedveltebb konyhai eszköze a serpenyő, és csaknem minden hazai konyhában találunk mikrohullámú sütőt is. Ráadásul, aki egyszer hozzászokott ahhoz, hogy főzzön otthon magának, jó eséllyel később sem fog leszokni róla - derült ki a Foodies.hu Gourmet Webshop legfrissebb felméréséből. Legritkábban a 30-40 év közöttiek főznek, még a huszonévesek is gyakrabban fordulnak meg a konyhában.

Amíg tízből kilenc nő főz otthon akár hetente többször is, tíz férfiből csak hat nyúl ilyen gyakran a fakanálhoz, de érezhető különbséget találunk a főzési szokásokban a fővárosiak és az országos átlag között is. A vidékieknek ugyanis 90%-a, míg a budapestieknek csupán 80%-a főz rendszeresen otthon. A többiek valószínűleg munkahelyükön ebédelnek, vagy a szülők látják el őket főtt étellel. Esetleg, ha megtehetik, rendszeresen rendelnek házhoz ételt, vagy járnak hetente többször étterembe. Utóbbiak legnagyobb valószínűség szerint zömében a havi 500 ezer forint jövedelmet meghaladó háztartások, amelyek csak alig felében sürögnek gyakran a konyhában, a 200 ezer forint bevétel alatti háztartások közel 90%-ában viszont szinte mindennapos a főzőcske.

Főzési szokásaink és azok gyakorisága természetesen függnek attól is, hogy mekkora háztartásról beszélünk. A gyermek nélküli háztartások csupán háromnegyedében készül hetente többször főtt étel otthon. Ha már van gyerek, a gyakran főzők aránya 90% fölé szökik, négy gyermek esetében pedig szinte mindegyik háztartásban folyamatosan fortyog valami a tűzhelyen.

Míg tíz egyedülállóból csupán heten főznek otthon hetente többször is, a párkapcsolatban élőknél tízből nyolcan szoktak rendszeresen főzési céllal megfordulni a konyhában. Legmagasabb az arány a házastársak esetén, náluk 90% feletti azok aránya, akik szoktak főzni otthon hetente többször is. Érdekes, hogy az elváltak esetében ez az arány alig kisebb csupán, azaz aki egyszer rákapott az otthoni főzőcskézés ízére, később sem szokik le róla, még akkor sem, ha a jövőben úgy alakul az élete, hogy ismét egyedülállóvá válik.

A hazai háztartások legkedveltebb konyhai eszköze a serpenyő, a képzeletbeli dobogó második helyére a konzervnyitó, a legalsó fokára pedig a vágódeszka került. Míg a konyhák 93%-ában találunk mikrohullámú sütőt, pirítógépük, botmixerük vagy konyhai robotgépük a háztartások alig kétharmadának van. Sajnos egyáltalán nem az egészséges életmódot és táplálkozást igazolja az a kutatásból kiderült tény, hogy a háztartások háromnegyedében található kávéfőző gép, gyümölcscentrifugát viszont alig egyharmaduk birtokol.

Ha már egészségtelen táplálkozás, érdemes megnézni, hogy melyek a legkedveltebb ételek, amelyeket leggyakrabban főzünk otthon. A főzési szokásokat boncolgató kérdőíves kutatás eredményéből kiderült, hogy bizony szívesebben főzünk pörköltet, vagy ragukat otthon, mint salátát vagy levest és sajnos a tészta is nagy sláger a magyar konyhákban. Ezzel nem lenne nagy baj, ha nem ennénk túl gyakran és túlzó adagokban húst és tésztát, a sok szénhidrát és zsír ugyanis nem éppen a barátja szervezetünknek. De az eredmények ismeretében sajnos úgy tűnik, hogy ezeket szeretjük a leginkább elkészíteni otthon.

Érdekesség, hogy a 30 és 40 év közöttiek szoktak a legkisebb arányban főzni maguknak, náluk még a huszonévesek is gyakoribb edényhasználók otthon, ami valószínűleg arra vezethető vissza, hogy egy harmincas éveiben járó dolgozó felnőtt jobban megteheti, hogy nem otthon étkezik, míg egy fiatalabb társa akár egyetemistaként vagy friss munkavállalóként még egyáltalán nem biztos. 40 évtől felfelé azonban már inkább a család szerepe és a megváltozott életmód játszik szerepet abban, hogy a főzés egyre inkább a mindennapok programjává válik.

A nőkről elmondható, hogy nem csak aktívabbak a konyhában, mint a férfiak, de kreatívabbak is, vagy legalábbis nagyobb arányban próbálják változatosabbá tenni az otthoni étkezést. Amíg ugyanis a nők háromnegyede, addig a férfiaknak csupán a fele szokott kipróbálni új recepteket a konyhában. Az is igaz, hogy viszonylag kevés férfit lehet nagymama receptes könyvével a kezében olvasáson kapni. Főleg, ha valamilyen sportmérkőzést közvetítenek a tévében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:55, vasárnap | Életmód

Fonogram-díjátadó: a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló és a Góbé is nyert

Mások mellett a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló, Saya Noé, a Thy Catafalque és a Góbé is Fonogram-díjat kapott a szombaton a budapesti Barabás Villában tartott eseményen.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.