Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2016. Június 05. 15:00, vasárnap | Helyi
Forrás: hirado.hu

Hamarosan indulnak a tiszavirágtúrák

Hamarosan indulnak a tiszavirágtúrák

A Hortobágyi Nemzetipark-igazgatóság idén három megyére kiterjedően „Tiszavirág Híradó” formájában ad hírt róla, hogy milyen programokon érdemes megcsodálni a nem hétköznapi jelenséget.

A Hortobágyi Nemzetipark-igazgatóság idén három megyére kiterjedően „Tiszavirág Híradó” formájában ad hírt róla, hogy a Tisza különböző szakaszán hol tart a tiszavirágzás és milyen programokon érdemes megcsodálni a nem hétköznapi jelenséget.

Újdonság, hogy több helyszínen is szerveznek tiszavirágzást megfigyelő túrákat. A hajós- vagy gyalogos túrákon betekintést nyerhetünk a kérészek nászának csodálatos látványába. A Tiszán a „virágzás” délről északra haladva zajlik, így a vezetett túrák akár két héten át is kiváló megfigyelési lehetőséget biztosítanak – írja közleményében a szervezet.

A tiszavirág (Palingenia longicauda) a legnagyobb európai kérész. Teste 2,5-3,8 centiméteres, fehér farksertéivel a 12 centiméteres testhosszt is elérheti. Egy nőstény általában 7-8000 petét rak a víz felszínére, melyek a fenékre süllyedve kezdik meg lárvaéletüket. Egyedeinek élettartama valójában három év, közben körülbelül 20-szor vedlenek. Ezt az időt lárvaként a víz alatti partfal mederanyagában (agyag) töltik.

A közlemény szerint a hímek az utolsó lárvastádiumot követően nehezebben repülő, úgynevezett szubimágókká válnak, amelyek a partra szárnyalnak és egy újabb vedlés után kezdik meg néhány órás vagy félnapos imágó életüket.

A nőstények valamivel később jelennek meg, mint a hímek, lárvabőrüket levetve egyből imágóvá alakulnak. A kifejlett rovar szájszerve csökevényes, már nem vesz magához táplálékot, a kétórás kimerítő repülés és násztánc után elpusztul.

A rajzás általában szakaszokra osztható, az előrajzás alkalmával csak százával repülnek a kérészek, a főrajzás során már milliónyian szárnyalnak a víz felett, míg az utórajzáskor csak néhány tucatnyi állattal találkozhatunk. A lárvák kibújása és a repülés szinkronizált, vagyis egy folyószakaszon az év egy meghatározott rövid időszakában – általában 3-5 nap – zajlik az esti órákra időzítve.

Ekkor kivirágzik a szőke folyó és kezdetét veszi az évente egyszer látható “vízi parádé”. A régi halászok azért adták ezt a gyönyörű elnevezést ennek a látványos eseménynek, mert a röpke életű rovarok a Tisza, azaz a “szőke folyó” virágaira emlékeztetnek. Olyan jelenség ez, mintha millió kis virág borítaná be a víz felszínét – írják közleményükben.

A tiszavirág (Palingenia longicauda) védett, eszmei értéke 2000 forint, így az élő és az elpusztult példányok begyűjtése is tilos.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 10:00, kedd | Helyi

Matematikával folytatódott az írásbeli érettségi

Matematikával folytatódott kedd reggel 9 órától az írásbeli érettségi.

2024. Május 07. 09:50, kedd | Helyi

A sok cukor és koffein a vizsgázók ellensége

A sok kávé és energiaital, illetve a cukros ételek és italok inkább rontják a vizsgára készülők teljesítményét.

2024. Május 07. 09:19, kedd | Helyi

Lánglovagok versenye, majdnem dobogósok lettünk

A dobogóról egy hajszállal maradt le a Bács-Kiskun vármegyei csapat az országos kismotorfecskendő-szerelő versenyen.

2024. Május 07. 08:49, kedd | Helyi

Hidegfront hoz esőt és lehűlést a héten

Hidegfront érkezett megélénkülő széllel és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar.