Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2019. Május 30. 13:05, csütörtök | Helyi
Forrás: Szerk.

Hamarosan indulhat a Szentkúti tejtermékek próbagyártása

Hamarosan indulhat a Szentkúti tejtermékek próbagyártása

Javában tart a Gazda-Tej Értékesítési Szövetkezet petőfiszállási
tejfeldolgozó üzemének építése.

A napokban megkezdődött a gépek szállítása és a technológia beállítása is. A beruházáshoz a Vidékfejlesztési Programból 347 millió forint támogatást kapott a jelenleg mintegy 150 tejtermelő családot tömörítő szövetkezet.

A termelői csoport még 2016 áprilisában nyújtott be pályázatot a „Mezőgazdasági termékek értéknövelése és erőforrás-hatékonyságának elősegítése a feldolgozásban” felhívásra, amely támogatásban részesült. Így az FM által minősített termelői csoport a Vidékfejlesztési Program ÉLIP pályázati forrásainak felhasználásával, kollektív, zöldmezős beruházás keretében építi meg a tejüzemet. Ezzel a szövetkezet tevékenysége tejfeldolgozással bővül. A projekt 2017 augusztusában indult, és a tervek szerint néhány héten belül megkezdődik a próbagyártás is a teljesen új, korszerű, XXI. századi technológiával rendelkező üzemben.

A tagok által megtermelt és a szövetkezet által összegyűjtött tej saját feldolgozásával magasabb hozzáadott értéket tudnak megteremteni, aminek következtében nő a jövedelmezőség, és csökken a tagok tejpiaci kiszolgáltatottsága. A nettó 747 millió forint értékű beruházással – amely a Vidékfejlesztési Program 347 millió forintos európai uniós támogatása mellett 400 millió forint önerőt is tartalmaz – 20 munkahelyet teremtenek.

Az új tejfeldolgozóban a legkorszerűbb gépeken, korszerű technológiával, jórészt kistermelőktől származó, kiváló alapanyagból készül majd a magas minőségű végtermék, a Szentkúti termékcsalád. A gyártás során kizárólag természetes alapanyagokat használnak, mindenféle aroma és adalék mellőzésével.

A Gazda-tej Értékesítési Szövetkezet a Vidékfejlesztési Program keretén belül, a Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága által 2015. 12. 29. napján kiadott, Mezőgazdasági termékek értéknövelése és erőforrás-hatékonyságának elősegítése a feldolgozásban című VP-3-4.2.1-15 kódszámú felhívása alapján 347 millió
forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert a Tejfeldolgozó üzem létesítése Petőfiszálláson című, 1770712894 azonosítószámú projekt megvalósítására. A beruházás várhatóan 2019. július 31-én zárul.

(Kép: illusztráció)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:23, péntek | Helyi

Muzsikál az erdő 2024

Május 10. és 12. között Kecskemét és Lakitelek-Tőserdő térségében is megszervezik a „Muzsikál az erdő” elnevezésű rendezvényt.

2024. Április 19. 15:20, péntek | Helyi

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

A hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 15:09, péntek | Helyi

Újabb Balázs Árpád AMI - Battyány iskolás diák sikere

Hétfőn Szegeden, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában rendezte meg a Fesztivál Akadémia a II. Halász Ferenc Tehetségkutató versenyt.

2024. Április 19. 13:59, péntek | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.