Hírek
2017. Szeptember 02. 10:00, szombat |
Helyi
Forrás: hirado.hu
Hamarabb lesz újbor az idén
Megkezdődtek a szüreti munkák a Mátrai borvidéken, amelyet komolyan sújtott a májusi jégeső.
A szokásosnák hamarabb kellett szüretelni, így várhatóan az újborok is korábban készülhetnek el.
Az idei év időjárása nem kímélte a Mátrai borvidéket. Először a rendkívül hideg téli időszak miatt fagyott ki sok szőlőtőke, majd május folyamán két alkalommal is komoly jégeső zúdult a területre, melynek következtében egyes termőterületeken a hajtások 90-100 százaléka is megsemmisült. Ennek fényében az idei évben talán még fontosabb, hogy megfelelő szakértelemmel végezzék a borkészítés egyik legfontosabb tevékenységét, a szüretelést.
A Dubicz Borészat és Szőlőbirtok területein augusztus elejétől kezdve például minden egyes nap próbaszüretet végeznek, melynek eredményeit az összes fajta tekintetében elemzik és tárolják, így határozva meg a szüret legideálisabb időpontját. A borászat szakemberei többek között a savtartalmat, a cukorfokot, az ízt és az illatot is vizsgálják, majd ennek megfelelően döntik el, hogy melyik dűlőn pontosan mikor kell leszedni az egyes szőlőfajtákat. Ez a módszer ugyan komoly energiát és szakértelmet igényel a borászattól, de csak így érhető el, hogy a lehető legjobb alapanyagból készülhessenek a Dubicz borok.
Az időjárás közbeszólt
A jégeső mellett a nagy nyári meleg is befolyásolta az idei szüretet: a magas hőmérséklet egyrészről jót tesz a cukorfoknak, másrészről viszont égeti a savakat, így ilyen esetekben fokozottan kell figyelni a cukor-sav-alkohol egyensúlyra. Emiatt a Dubicz Borászatnál például egyes fehér és korán érő kék szőlőfajtáknál akár 10-14 nappal is előrébb került a szüret időpontja. Mindez természetesen azt is jelenti, hogy a szokásos november eleji időponthoz képest hamarabb kóstolhatjuk majd meg idén az újborokat.
„A Dubicz Borászat termőföldjeit szerencsére túlnyomórészt elkerülte a májusi jégeső pusztítása, ugyanakkor a mi dűlőink közel tíz százaléka szintén komolyabb károkat szenvedett. Ebben a helyzetben különösen fontos, hogy a szüreti munkálatokat a lehető legnagyobb szakértelemmel és pontossággal végezzük. Összességében úgy látjuk, hogy a megmaradt területeinken kifejezetten jó minőségű lett a termés, és mennyiségi problémáink sem lesznek a legtöbb általunk művelt fajtánál” – mondta el a szüreti munkák kapcsán gondolatait Dunai Bernadett, a Dubicz Borászat és Szőlőbirtok tulajdonosa.
Ezek érdekelhetnek még
2024. Május 07. 10:00, kedd | Helyi
Matematikával folytatódott az írásbeli érettségi
Matematikával folytatódott kedd reggel 9 órától az írásbeli érettségi.
2024. Május 07. 09:50, kedd | Helyi
A sok cukor és koffein a vizsgázók ellensége
A sok kávé és energiaital, illetve a cukros ételek és italok inkább rontják a vizsgára készülők teljesítményét.
2024. Május 07. 09:19, kedd | Helyi
Lánglovagok versenye, majdnem dobogósok lettünk
A dobogóról egy hajszállal maradt le a Bács-Kiskun vármegyei csapat az országos kismotorfecskendő-szerelő versenyen.
2024. Május 07. 08:49, kedd | Helyi
Hidegfront hoz esőt és lehűlést a héten
Hidegfront érkezett megélénkülő széllel és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar.