Városlista
2022. szeptember 28, szerda - Vencel

Hírek

2011. December 03. 07:11, szombat | Belföld
Forrás: mno.hu

Halálos diagnózis: tízből négyen túlélhetik

Halálos diagnózis: tízből négyen túlélhetik

Szeretnénk, hogy hazánkat ne csak a gyógyfürdők és a romkocsmák jelentsék – mondta el Bendzsel Miklós, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának (SZTNH) elnöke egy háttérbeszélgetésen.

Ugyanezen a rendezvényen Kásler Miklós, az onkológiai intézet vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy az előrelépés érdekében még három rákcentrumra lenne szükség Magyarországon.

Hatósági tevékenységünk azt szolgálja, hogy szabadalmi eredményeket betápláljunk a gazdaságba – hangsúlyozta Bendzsel. A hazai kkv-szektorból csupán kétezer vállalkozás mondható innovatívnak – tette hozzá. Az SZTNH elnöke szerint a szabadalmi-találékonysági produktumban az unióban a 21–23. helyen vagyunk a 27 uniós tagország közül. „Mi ennél sokkal magasabbra vagyunk predesztinálva, amit a különféle oktatási eredmények is bizonyítanak.”

Felhívta a figyelmet arra is, hogy jelenlegi pozíciónk nagyrészt annak köszönhető, hogy megmaradt az elitoktatás magas szintje, de emellett jelen van egy nagyon alacsony színvonalú nevelés is. Nálunk az esélykiegyenlítés gyakran az elnézés kultúráját jelenti – tette hozzá. Bendzsel elmondta, a krízis dacára a magyar gazdaság szövetében növekedett a kreatív ágazatok hozzájárulási aránya.

Nem lesz megélhetési K+F

Az új innovációs törvény a megélhetési K+F kiszűrését fogja szolgálni, csak olyan tevékenységet fognak befogadni, amelyek kiállják a minőségi próbát – hangsúlyozta a SZTNH elnöke. Sztenderdizált rendben, önkéntes igények alapján történik majd az innovációs pályázatok elbírálása – tette hozzá. Bendzsel szólt arról is, hogy kicsi az innovációs kibocsátásunk, de szellemi potenciálban nem vagyunk elmaradva. „Szeretnénk, hogy hazánkat ne csak a gyógyfürdők és a romkocsmák jelentsék, hanem a Kodály-intézet is beletartozna ebbe.”

Itt is le vagyunk maradva

Világszinten növekszik a daganatos betegségek miatti halálozások száma, ami Magyarországra is jellemző – mondta el Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet igazgatója. Hazánkban 1975–1990 között növekedett a halálozások száma, 1990–2000 között mérséklődött a tendencia, majd ezt követően végig az 1999-es szint alatt volt – tette hozzá. Kásler rámutatott, hogy az orvostudomány feladata a prevenció, a korai diagnózis, majd a kezelés. „A daganatos halálozások 40 százalékát meg lehet előzni.”

A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy a rák genetikai betegség, egy adott DNS-hiba révén a rákos sejtek „halhatatlanná válnak”. A rákkutatás európai innovációjának a lemaradása a rákcentrumok alacsony számában keresendő – hívta fel a figyelmet Kásler. Egyébként hazánkban is csak egy rákcentrum található, azonban négyre lenne szükség – tette hozzá. A szakember szerint emellett még megyei rákcentrumokra is szükség lenne a jelenlegi helyzet javítása érdekében.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Szeptember 28. 17:06, szerda | Belföld

Munka közben rádőlt a fa egy emberre, életét vesztette

2022. Szeptember 28. 13:11, szerda | Belföld

Tovább erősödött Magyarország innovációs teljesítménye az Európai Bizottság jelentése szerint

Magyarország idén még közelebb került az EU-átlaghoz a kutatás-fejlesztés és innováció területén.

2022. Szeptember 28. 13:06, szerda | Belföld

MEKH: európai összehasonlításban továbbra is kedvező áron juthatnak energiához a magyar fogyasztók

A meghatározott éves átlagfogyasztással rendelkező magyar háztartások európai összehasonlításban továbbra is kedvező áron juthatnak földgázhoz és villamos energiához

2022. Szeptember 28. 09:22, szerda | Belföld

Több tucat indítókulcsot találtak az autótolvajnál a rendőrök

Elloptak egy teherautót a XIII. kerületből. Az angyalföldi rendőrök másnap vették őrizetbe a feltételezett tettest, aki akkor két másik kocsit próbált idegen kulcsokkal felnyitni.