Városlista
2024. május 13, hétfő - Szervác

Hírek

2015. Február 07. 13:00, szombat | Helyi
Forrás: divany.hu

Hajápolás dédimami módra

Hajápolás dédimami módra

A piacon elérhető közép árkategóriás kozmetikai termékek hosszú távon nem ártanak-e többet a bennük található mesterséges anyagokkal, mint amennyit használnak?

A piacon elérhető közép árkategóriás kozmetikai termékek rövid távon csodát tesznek a bőr, köröm-, és hajápolásban. Felmerül viszont a kérdés: hosszú távon nem ártanak-e többet a bennük található mesterséges anyagok, mint amennyit használnak? Összeszedtünk néhány házilag elkészíthető, otthoni hozzávalókból is könnyen összeüthető hajápoló szert.

Általános hajápolás
Állítólag saját dédanyámtól való örökség a következő tanács: minden este keféljük át a hajunkat tiszta szőrkefével. Ez segít eltávolítani az aznap rákerült port és szennyeződéseket, hajunk tisztábbá és selymesebbé válik, a fejbőrünk pedig fellélegezhet. A tanács egészen pontosan úgy szól, hogy minden nap 200 húzásra van szükség lefekvés előtt. Szerintem ennyi ideje viszonylag kevés embernek van a procedúrára, ráadásul a túlzásba vitt fésülés állítólag könnyen töredezetté teheti a vasalástól, festéstől megfáradt hajvégeket. Dédanyáink még nem roncsolták ilyesmikkel a hajukat, és relatíve kevés volt közülük olyan is, aki rövid hajjal rohangált.

Zsíros hajra
Akiknek a haja erősen hajlamos a zsírosodásra, azoknak érdemes az életmódjukban is alapvető változtatásokat végrehajtani. Bőrgyógyászok vagy dietetikusok tudnak ajánlani olyan módszereket és diétákat, melyek segítenek mérsékelni ezt a zavaró problémát. Kezdetnek már az is elég, ha kerüljük a zsírosabb ételeket és csokoládét, de legalábbis mértékkel fogyasztjuk azokat. Helyette inkább főzeléket, gyümölcsöt, zöldséget, joghurtot és sovány húsokat együnk. Ez akkor sem árthat, ha olyan szerencsések vagyunk, hogy nem zsírosodik a hajunk. Hajmosás során igyekezzünk kerülni a fejbőr túlzott masszírozását, ez ugyanis fokozottabb termelésre ösztönzi a faggyúmirigyeket.

Hajpakolás zsíros hajra
Kevés olivaolajat, tojást, valamilyen erős alkoholt (Pl: vodka, vagy konyak) és pár csepp citromlevet keverjünk össze. Ezt a masszát fel is hevíthetjük, de ez nem feltétlenül szükséges. Ecsettel, vagy a kezünkkel vigyük fel a fejünkre a hajtövektől a hajvégekig. Fürdősapkával vagy fóliával takarjuk be a hajat, majd csavarjuk be meleg törölközőbe. Egy órán át hagyjuk hatni, majd alaposan öblítsük ki. Ezután mossunk hajat, de a sampont inkább hígítsuk fel vízzel, hogy kevésbé koncentrált módon kerüljön a fejbőrünkre.

Mindenkinek abszolút csodaszer a langyosra hűtött kamillafőzettel való öblítés. Ez a növény ugyanis enyhén fertőtleníti a korpás fejbőrt, enyhíti a zsírosodást, ápol, fényesít, és nem utolsó sorban, csodás fényt ad a szőke tincseknek.

Hajpakolás száraz hajra
A száraz haj folyamatos táplálást igényel, ezért ezt a pakolást minden hajmosás előtt érdemes megismételni. Keverjünk össze egy tojássárgáját mézzel, majd adjunk hozzá kevés sört és olajat (bármilyen növényi olaj megfelel, de ne használjunk sokat). Ez a pakolás elegendő, ha 15-20 percre a hajon marad.

Hajpakolás töredezett hajra
Nemrég lelkendezve meséltem a fodrászomnak, hogy milyen szuper – és nem mellesleg baromi drága – hajolajat vettem magamnak. Aztán felvilágosított, hogy nem igazán érdemes befektetni a professzionális termékekbe ezen a téren, ugyanis a legtöbb növényi olaj tökéletesen megfelel a célra. Ő elsősorban a szezámmagolajra esküdött, de nagyon jól ápol a tökmagolaj, a jojobaolaj, vagy a ricinusolaj is. Ezek ráadásul sokáig el is állnak. Csepegtessünk belőle a kezünkre, majd simítsuk bele a hajvégekbe. Ezt akár minden nap megtehetjük, de figyeljünk a mennyiségre.

Mit tegyünk a korpás hajjal?
A korpa rendkívül zavaró tud lenni. Télen ráadásul könnyen megfázik a fejbőr (hordjunk sapkát!), így általában többen szembesülnek ezzel a problémával, mint az év többi részében. Drágábbnál drágább samponok állnak rendelkezésünkre korpa ellen, de az én személyes tapasztalatom az, hogy valahogy nem használnak, sőt, még korpásabbá is teszik a hajat.

Keverjünk össze egyenlő arányban ricinusolajat, erős teafőzetet és rumot, jó erősen rázzuk fel a folyadékot, majd masszírozzuk bele a fejbőrbe. Egy bő óra után mossuk meg a hajunkat. Az olaj egyébként a száraz hajtövet is ápolja közben. Egy másik jó módszer a csalánfőzet. A leghatékonyabb az, ha az ember szerez friss csalánt (egy jó nagy csokornyit) és azt forrázza le. Aki azonban nem kirándulós fajta, és esze ágában sincs gumikesztyűben szedegetni a leveleket, annak sem kell megijedni, ugyanis gyógynövényboltokban könnyedén hozzájuthatunk a növényhez, igaz nem friss, hanem szárított formában. Legvégső esetben használhatunk csalántea filtert is. A csalán tartalmaz kovasavat, ecetsavat és C-vitamint is, melyek hozzájárulnak a haj ápolásához és befolyásolják a fejbőr pórusainak nagyságát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 13. 14:32, hétfő | Helyi

Megérkeztek az iskolákba a gyerekek digitális fejlődését elősegítő laptopok

Folytatódik a 2022. tavaszán megkezdett tanulói notebook kiosztási program.

2024. Május 12. 19:07, vasárnap | Helyi

Egyházközségi majálisnak adott otthont a Parkerdő

Mint minden évben, idén is megrendezte majálisát az Ótemplom és a Szent István templom közössége május 11-én (szombaton).

2024. Május 12. 09:49, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. május 12. – Urunk mennybemenetele főünnep

2024. Május 12. 09:47, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. május 12. - URUNK MENNYBEMENETELE