Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2023. Április 06. 08:16, csütörtök | Helyi
Forrás: delmagyar.hu

Hagyományőrző húsvéti vigadalom Csongrádon

Hagyományőrző húsvéti vigadalom Csongrádon

Vödrökkel készülnek a legények…

Csongrádon hagyományőrző húsvéti mulatságot rendeznek április 9-én, vasárnap - adta hírül a delmagyar.hu internetes hírportál. A húsvéti népszokásokat egy napba sűrítve, gazdag programmal várják az idelátogatókat. Lesz zöldág-járás, ételszentelés, hagyományos „vödrös löttyintéses” locsolkodás, kézműves- és néptáncbemutatók.

Az egész napos program 9.30-tól kezdődik a templom előtti téren. Az Árendás Néptáncegyüttes táncosai a Sergő Zenekarral a természet megújulását jelképező zöldág-járás táncot mutatják be. 10 órától a Nagyboldogasszony-templomban ünnepi szentmisét tartanak ételszenteléssel egybekötve a csongrádi húsvét alkalmával.
A program 14 órakor ételszenteléssel folytatódik a nemrég teljesen felújított belvárosi Szent Rókus-templomban. Ezt követően Gulyás László vándormuzsikus vezetésével a Tisza-gáton jó hangulatban, énekelve vonulnak a legények a közönséggel a belvárosi házakig, ahol a húsvéti hagyományokhoz hűen meglocsolják a leányokat.

Csongrád „szíve” a belváros, amely szinte érintetlenül megőrizte középkori településszerkezetét. Ez Magyarország egyik legrégebbi műemlékileg védett területe. A városrészben valamikor halászok, napszámosok, kubikosok és hajósok éltek. Utcái fésűs szerkezetűek. A halászházak majdnem mind vert falúak, nádtetősek. A házak külső falát fehérre meszelték, alját venyigefeketével „húzták el”.
A belvárosi házakban az Alföld néptáncegyüttes csapata is közreműködik. A hagyományos locsolkodás első helyszíne a halászház (Ék u. 1.). Ezután az Öregvár utcában lévő mesteremberek portáit látogatják sorba, ahol a citerás, a cipész és a fafaragó családja várja a locsolkodókat és a vendégsereget.

A kézművesházakban más-más hagyományőrző programmal készülnek. A gyerekek népi játékokat próbálhatnak ki a játszótéren. A Bölcső NCSE tojáskereséssel és kézművesfoglalkozással várja a gyermekseregletet. Gólyalábasok, a Langaléta Garabonciások is mókáznak a vendégek között. Aki megéhezne, finom ételekkel tömheti degeszre magát a „gasztro- és kézművesudvarban”.
A résztvevőket kézművesbemutatók várják, de tojást is festhetnek; a táncházban népzenére rophatják a talpalávalót, kalácssütésen ügyeskedhetnek.

Kádár Ferkó Fotószínháza a korabeli ruhákba öltözött vendégekről készít ingyenesen fotókat.

A csongrádi húsvéti vigadalom alkalmával vendégeink részesei lehetnek és átélhetik egy múlt századi vidéki ünnep hangulatát. Igazi időutazás!

(Forrás: delmagyar.hu / fotók: Révész Gábor)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 19. 10:58, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

Pünkösdvasárnap, a Szentlélek kiáradásának főünnepe – 2024. május 19.

2024. Május 17. 19:42, péntek | Helyi

A digitális dzsungelben is van létjogosultsága a grafikáknak

A Holló László Képzőművész Kör Grafikai Szakkörének kiállítása nyitotta meg a Városalapítók hete programsorozatát május 17-én (pénteken) az Ágyú Kézműves Sörgaléria és Gasztroműhelyben.

2024. Május 17. 10:17, péntek | Helyi

Erőszakkal akarta rávenni

Vádemelést javasolnak azzal az idős férfival szemben a kiskunfélegyházi rendőrök, aki az utcán kezdte ütlegelni korábbi élettársát azért, hogy rábírja a visszaköltözésre.

2024. Május 17. 09:48, péntek | Helyi

MME: nem kell félni az ártalmatlan tőrösdarazsaktól

Májustól lehet számítani a termetes tőrösdarazsak feltűnésére, de ezek a rovarok az emberekre, a háziállatokra nem veszélyesek - figyelmeztet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesült (MME)