Városlista
2021. október 16, szombat - Gál

Hírek

2021. Szeptember 02. 17:24, csütörtök | Helyi sport

Hagyományőrzés, munka és elismerés a Koppányoknál

Hagyományőrzés, munka és elismerés a Koppányoknál

A Magyar Turán Szövetség 2021-ben, augusztus 13-14-15-én rendezte meg a VI. Ősök Napját Bugacon.

A Turul Koppány Íjászai Hagyományőrző és Sport Egyesület is képviselte magát és Kiskunfélegyházát ezen a rangos ünnepen, mely ünnep a magyar ősöknek és a magyar történelem nagy alakjainak állít emléket. Az Ősök Napja mára olyan összekötő kapoccsá vált, ami az egész Kárpát-medencei magyarságot egyesíteni tudja. A Koppányok egy jurtával szálltak meg a Jurta-táborban, a Nomád vonulásban és a Seregszemlén Csányi József és Boldog Bence vett részt, Kis Mónika és Dinnyés Gyula pedig a Kossuth Rádióban élő műsorban szerepeltek.

Kiskunfélegyházán hagyományteremtő szándékkal rendezte meg Kiskunfélegyháza Önkormányzata a Kiskun Napok keretében a Kiskun Expót, melynek gyökerei 1934-ig nyúlnak vissza. Ezen ünnepségsorozat keretein belül a Turul Koppányok is aktívan részt vettek, mint civil és sport egyesüket. Augusztus 19. és 22. között a Huszárlaktanya előtti zöld területen a Koppányok egy mini jurtafalut rendeztek be, három jurtával. Ebben a mini jurta faluban három jurta, egy küzdőtér és a sétáló területen fotó kiállítás, valós méretű un. 3D célállatokkal várta az érdeklődőket. A kiállító jurták közötti szőnyegeken szövőállványos szövés és a rovásírással ismerkedés rováscsontok segítségével szórakoztatta a közönséget. A berendezett kiállító jurták meghitt és az Árpád kor hangulatát idéző atmoszférája elvarázsolta a jurtába betérőket. Hosszas beszélgetések alakultak ki a magyar őstörténetről, őseink életstílusáról és szokásairól. A küzdőtéren lehetőség nyílt az íjászat és a karikás ostor kipróbálására. Augusztus 20-21-22-én este 6 órakor íjász bemutatót láthattak az érdeklődő vendégek. Kellemes perceket okoztunk azon régi Koppány növendékeknek illetve tagoknak, aki már nem tagjai az egyesületnek, de szeretettel emlékezünk rájuk ezért a Turul Koppány története kiállításon ők is megtalálták magukat a kiállított fotókon. A négy nap alatt ezres nagyságrendű történelem és íjászat iránt érdeklődőt lövettünk meg, sok embernek keltettük fel az érdeklődését a kora középkor történelme iránt.

2021. augusztus 28-29-én rendezte meg a Magyar Íjász Szövetség Történelmi Szakága, Pécsváradon a Pécsváradi Várban, a 2021. évi Történelmi Szabadtéri Országos Bajnokságot. Erre az Országos Bajnokságra 4 Koppány nevezett be a sikeres kvalifikációjuk után. Nehéz körülmények között, a verseny második felétől szakadó esőben kellett lőniük, maximum távolságra kihelyezett célokra. Az élőző hétvége fáradsága is nehezítette a Koppányok helyzetét, de kitartó versenyzéssel ragyogó eredmények születtek:

  • Zoboki Csenge második helyezést és II. osztályú minősítést ért el vadászreflex íjjal.
  • Bicskeiné Csányi Mária a senior nők között pusztai íjjal a 7. helyet és II. osztályú minősítést szerzett.
  • Balanyi Sándor vadászreflex íjjal 13. helyezett lett.
  • Szólya Imre a legnépesebb felnőtt férfi mezőnyben a 29. helyen zárta a versenyt.

2021. augusztus 31-én az a megtiszteltetés érte a Turul Koppány Íjászai Hagyományőrző Egyesületet, hogy Civil Közösségi Szolgáltató Központ Elismerő Oklevelében részesült, a „Kétszer ad, aki gyorsan ad” elnevezésű Bács-Kiskun Megyei Civil díj átadáson. 21 jelölés érkezett be a díjra, melyek közül végül három szervezet nyerte el a díjat. Idén az Autista Gyermekekért Egyesület, a Mozgáskorlátozottak Mélykúti Egyesülete és a Turul Koppány Íjászai Hagyományőrző és Sport Egyesület vehette át az elismerést. Ezt az elismerésért az összes Koppány tag sokat tett. Önzetlen közösségi munkájukkal, Kiskunfélegyháza város sportéletének színesítésével, a pandémia során tanúsított felelősségteljes magatartásukkal és kitartásukkal, egyéni edzések tartásával a korlátozott időszakban, az egyesület vezetőségének részéről a világjárvány következtében kialakult anyagi forráshiány önerőből történő finanszírozásával.

Kis Mónika
Koppány íjász

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2021. Október 12. 18:09, kedd | Helyi sport

Szépen teljesített a Koppány csapat

2021. szeptember 25-én a Turul Koppány Íjászai Hagyományőrző és Sportegyesület hat tagja utazott Gyulára egy meglehetősen mozgalmas íjász hétvégére.

2021. Október 11. 09:25, hétfő | Helyi sport

Szép eredmények születtek a birkózásban a hétvégén

Gyöngyösön rendezték a diák korosztály Kelet-magyarországi területi selejtezőjét, ahonnan a Kötöttfogású Diákolimpia Országos Döntőre juthattak be a legjobbak.

2021. Október 04. 09:38, hétfő | Helyi sport

Magyar aranyérem a ifjúsági triatlon Eb-n

A magyar csapat nyerte meg vasárnap a vegyes váltók küzdelmét a törökországi Alanyában rendezett ifjúsági triatlon Európa-bajnokságon.

2021. Október 01. 16:49, péntek | Helyi sport

Félegyházi triatlonosok az Ifjúsági Európa Bajnokságon Törökországban

Jó hírek érkeztek Törökországból! A magyar válogatottban szereplő Papp Laura és Trungel-Nagy Kolos egyaránt bejutott a szombati „A” döntőbe.