Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2017. Június 25. 18:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Szabad Föld

Habzó arany pohárban - Ízajánló

Habzó arany pohárban - Ízajánló

VILÁGOS VAGY SÖTÉT? Gyümölcsös vagy hagyományos? Panaszra igazán nincs okunk: egyre többféle sörre voksolhatunk a boltokban vagy a sörfesztiválokon.

Csak győzzünk választani a legjobbak közül.

Nincsenek egyszerű helyzetben a nagy hazai sörgyárak. A kézműves sörök – mint minden más is, amiről kikiáltják, hogy kézműves – egyre népszerűbbek. És mind többen vannak. A sörfőzők fiatalok, ambiciózusak és tehetségesek. Az egyszeri fogyasztó már nem elégszik meg a hiperben vásárolt, jó pár évtizede állandó minőséget hozó termékkel. Valami újra vágyik. Ízesítettre. Jegesre, tüzesre. Keserűre, mézédesre. Mert a sörivás már jóval több a céltalan italozásnál.

Ezt a minőségi sörfogyasztást szeretné népszerűsíteni a Belvárosi Sörfesztivál is, amelyet első alkalommal a múlt hétvégén rendeztek meg a fővárosi Szabadság téren. Több mint kétszázféle sörből válogathattak az ínyencek.

Mi – őszintén bevalljuk – ekkora választékban igencsak elveszettnek éreztük magunkat. Szerencsére sör sommelier sietett a segítségünkre, akitől többek között azt is megtanulhattuk: egyáltalán nem mindegy, melyik sört miből isszuk.

A fesztiválon háromféle pohárból választhattunk. Az aviero kehely (1) – vékony üveg, kecses alak – a kevésbé illatos, inkább hagyományos, világos vagy láger típusú italok számára tökéletes választás. Nem úgy a craft master one (2), amelyet kifejezetten az újhullámos, komlóban gazdag sörökhöz ajánlanak. A szűkülő száj összegyűjti a maláta és a komló jellegzetes illatjegyeit, a szélesebb nyak a vastag habról gondoskodik, a pohár alsó törése annak tartósságát növeli. A craft master two-t (3) a sommelier a magas alkoholtartalmú, fekete vagy barna sörökhöz ajánlja, hiszen a pohár nyújtott formája, a megtört vonalak a sör összetevőinek intenzív illatát engedik érezni.

A kóstolást a nagyoknál kezdtük. Akinek vágyálma, hogy a lehető legfrissebb sört igya, ne is menjen tovább: a Dreher tanksör – ami egyre több kocsmában kapható – különlegessége ugyanis, hogy azt az élményt ígéri, mintha egyenesen a sörgyárból kapnánk a poharunkba a gyöngyöző italt. A sör fellegvárában, Csehországban már régóta hagyomány, nálunk most bontogatja szárnyait az új trend. A sörkészítés folyamatát a pasztörizálás előtt megszakítják, a nedűt hatalmas hordókba töltik, végül a kocsmákba kerülnek. A sör így még frissebb lesz – igaz, állandó hűtés mellett is csak 6-8 napig bírja.

A nagyobb gyártók sörei után – amelyek magabiztosan hozták a már megszokott színvonalat – a kisebb, kézműves italok igazi meglepetéseket tartogattak. Ezen a hétvégén mutatták be a fesztivál szervezői saját újhullámos sörüket, a First Craft Beert.

A fiatalok nem aprózzák el: a július közepén bemutatkozó látványfőzdéjükben – nyílik saját kocsma is – többféle sörüket kóstolhatjuk. Lesz pilseni, ipa és apa is, hogy csak a legnépszerűbbeket említsük. Mi amerikai komlóból készült pilsenit kóstoltunk, és máris elhatároztuk, hogy amint lehet, ellátogatunk a látványfőzdébe is.

De nem csak a budapesti sörfőzőket illeti dicséret. Ha Miskolcon járunk, biztosan nem fogjuk kihagyni a Zip’s söreit. A Miskolci Mosaik világos lágersör hozza a kötelező minőséget. A krónikás ízlésének kicsit kesernyés, a fotós kolléga elégedett, a sommelier pedig ez alapján javasolja a gyártó másik két sörét is. Aki inkább a lazább ízeket kedveli, a Mango Pale Ale-t kóstolja: az erjesztés során a sörhöz adott mangó különleges ízt garantál. Az igazán bátrak viszont felejtsék el az előbbieket: a Dirty42 az ő sörük. Ez olyan újítás, amiről még a gyártó is úgy nyilatkozik: vagy utálni, vagy imádni lehet. Tapasztalataink alapján nem véletlenül megosztó: enyhén kávés utóíze miatt az első reakció a fintoré, de valamiért újra és újra kóstolni akarjuk.

Pár órával később, tíz-tizenötféle sör megízlelése után még nem tudjuk eldönteni, melyik az idei nyár legjobb söre. Az azonban bizonyos: a folyékony kenyér aranykorát éli.

NEM CSAK HIDEGEN. Általános vélekedés, hogy a sör csak jéghidegen finom. Tévedés, hiszen mint a jó minőségű borok esetében, a folyékony kenyér egyes fajtái is más-más hőmérsékleten csúsznak jobban. A világos, nagyiparilágerek például 4–6, míg az újhullámos kézműves sörök és a sötétebb lágerek 8–11 Celsius-fokon a legfinomabbak. Nyugodtan kivehetjük a hűtőből a magasabb alkoholtartalmú söröket, melyeket inkább pincehidegen, 12–15 Celsius- fokosan töltsünk a pohárba.

Címkék: sör, sörfesztivál

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 12:06, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:17, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:13, vasárnap | Helyi

Tavaszi zsongás a főtéren

Színes virágkavalkáddal, kézműves termékbemutatóval és vásárral, valamint táncos-zenés előadásokkal köszöntötték a tavaszt Kiskunfélegyházán április 27-én.

2024. Április 27. 08:39, szombat | Helyi

Szép eredményeket értek el a batthyanyisok a Platán Futáson

2024. április 25-én rendezte meg a Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola a XI. Platán Futás elnevezésű utcai futóversenyét a 6-14 éves tanulók számára.