Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. December 14. 05:00, péntek | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Háborúvá fajulhat a Kína és Japán közti szigetvita

Háborúvá fajulhat a Kína és Japán közti szigetvita

Felderítő repülőgépet küldött a kínai hadsereg a vitatott hovatartozású Tiaojü-szigetek felé, amit Japán válaszul 8 vadászgéppel űzött ki az övezetből. A szigetcsoport alatt hatalmas kiterjedésű földgázmező húzódik, s mindkét ország magáénak követeli a területet. A kínai kommunista párt főtitkára szerint csapataiknak készen kell állnia a valódi harcra.

A kínai külügyi szóvivő csütörtökön teljes mértékben 'normálisnak' nevezte, hogy egy kínai felderítő repülőgép csütörtökön berepült a kelet-kínai-tengeri vitatott hovatartozású szigetek légterébe. Hung Lej egyúttal azt hangoztatta, hogy Japánnak le kell állítania a szigetek vizeire és légterébe történő belépést, mert 'a szigetek Kína területének szerves részét képezik ősidők óta'. Az állami óceánügyi hivatal csütörtökön közölte, hogy a négy őrhajóval közösen végzett tengeri és légi járőrtevékenység keretében egy repülőgépe berepült a szigetek légterébe.

Japán nyolc F-15-ös vadászgépet küldött a kínai gép elűzésére, majd Tokió hivatalosan is tiltakozott a 'közigazgatása alá tartozó szigetek felett történt légtérsértés' miatt.

Kínai hajók hónapok óta rendszeresen jelen vannak a Tiaojü-szigetek (japán elnevezéssel Szenkaku-) térségében. A japán parti őrség állítása szerint eddig 15 alkalommal 'léptek be japán területi vizeire'. Kína a napokban indította útnak új, legnagyobb halászati őrhajóját a szigetekhez.

A két ország között azóta vált rendkívül feszültté a viszony, hogy a japán kormány megvásárolt és állami rendelkezés alá vont a szigetcsoport öt szigete közül hármat, s ezzel megváltoztatta a korábbi státus quót.Ezt követően a kínai diplomácia nemcsak azt deklarálta számtalan alkalommal, hogy a szigetek felett teljes szuverenitással rendelkezik, de azt is igyekszik bizonyítani, hogy azok kínai, nem pedig japán fennhatóság alá tartoznak. Tokió ennek az ellenkezőjét állítja.

Az amerikai kongresszus nemrégiben elfogadta azt a törvénytervezetet, amely szerint az Egyesült Államok elismeri, hogy a szigetek japán közigazgatás alá tartoznak, mivel a fennhatóságot a II. világháború után Washington ruházta át Tokióra. A törvény végleges elfogadása esetén az Egyesült Államok kötelezné magát arra, hogy egy katonai támadás esetén védelmére kel Japánnak.Kína a Tokió és Washington közötti - Peking nélkül kötött - 'alkut' a 'hidegháború termékének', tekinti, amely mint a szóvivő korábban fogalmazott: 'nem sértheti egy harmadik ország érdekeit'.

Hogy a kínai vezetés komolyan gondolja a szigetcsoportok melletti fegyveres kiállást, azt igazolja az is, hogy Hszi Csin-ping, a kommunista párt főtitkárta egy dél-kínai katonai bázison felszólította a tiszteket és helyetteiket: készüljenek fel valós harci körülményekre, s a 2,3 milliós hadsereg katonái körében, is tudatosítsák a készenlétet. A Hszinhua hírügynökség tudósítása szerint Li Csie, egy katonai kutatóintézet professzora megjegyezte, a 'valódi harcra' történő utalás egy olyan időszakban került sor, amikor az országnak 'a nemzet tengeri birtokán', így a kelet-kínai-tengeri Tiaojü-szigeteknél és a Dél-kínai-tengeren több bizonytalansági tényezővel kell szembe néznie.

Címkék: háború, szigetvita

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése