Városlista
2020. július 5, vasárnap - Sarolta, Emese

Hírek

2017. Május 20. 15:00, szombat | Helyi
Forrás: Szabad Föld

Ha valóban segíteni szeretnének a nyugdíjasokon, engedjék meg nekik, hogy szabadon vállalhassanak munkát

Ha valóban segíteni szeretnének a nyugdíjasokon, engedjék meg nekik, hogy szabadon vállalhassanak munkát

A kormány azt tervezi, hogy egy új foglalkoztatási forma keretében a nyugdíjasok kétötöde visszatérhetne a munkaerőpiacra.

Ezt a rendszert a diák- és iskolaszövetkezetek mintájára építené ki, ami lehetővé tenné, hogy a nyugdíjasok részmunkaidőben mégiscsak dolgozni tudjanak.

Elemzők szerint ez ugyanakkor azt mutatja, hogy jelentős munkaerőhiánnyal küzd az ország. Ennek orvoslására pedig nyugdíjas szövetkezeteket hozna létre a kabinet, és azokra úgy kellene tekinteni, mint vállalkozásra, amelynek tagjai 90 százalékban biztosan öregségi nyugdíjasok, ráadásul minden tagnak vagyoni hozzájárulást kellene fizetnie, és más nem dolgozhat a tag helyett.

A nyugdíjasok beterelése a munkaerőpiacra azért is osztja meg az elemzőket és a tervezet kritikusait, mert egy részük, köztük szakszervezetek képviselői is úgy látják, hogy ha valóban segíteni szeretnének a nyugdíjasokon, engedjék meg nekik, hogy szabadon vállalhassanak munkát, ne pedig egy kormányzati ellenőrzés alatt álló közvetítőrendszeren keresztül.

Másrészről pedig ideje volna rendezni a nyugdíjak mértékét is.

Ezekre konkrét elképzelések is születtek már. Az LMP például arra szólította fel a kormányt, hogy emelje havi ötvenezer forintra a nyugdíjminimum összegét.
Schmuck Erzsébet, a párt frakcióvezetőhelyettese továbbá azt kéri a kormánytól, hogy a nyugdíjemeléssel ne várjon novemberig.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 04. 10:00, szombat | Helyi

Féreghajtás kutyáknál: milyen gyakran van rá szükség?

2002 óta kormányrendelet mondja ki, hogy minden kutyának féreghajtót kell kapnia az éves veszettségi oltáskor.

2020. Július 04. 08:00, szombat | Helyi

Lézeres olvasószemüveg-kezelés: így zajlik a műtét

Negyvenéves kor felett egyre több embert érint az úgynevezett öregszeműség, ami miatt nehezebben tudnak fókuszálni a közeli tárgyakra.

2020. Július 03. 17:59, péntek | Helyi

Jól telik a nyár a Platán iskolás diákoknak

Strandolás, biciklizés, kézműves, sport és öko foglalkozások is színesítik a programok sorát a nyári szünidőben az Erzsébet-tábor résztvevőinek.

2020. Július 03. 16:46, péntek | Helyi

Még van lehetőség beiratkozni a művészeti iskolába