Városlista
2020. január 19, vasárnap - Sára

Hírek

2017. Május 20. 15:00, szombat | Helyi
Forrás: Szabad Föld

Ha valóban segíteni szeretnének a nyugdíjasokon, engedjék meg nekik, hogy szabadon vállalhassanak munkát

Ha valóban segíteni szeretnének a nyugdíjasokon, engedjék meg nekik, hogy szabadon vállalhassanak munkát

A kormány azt tervezi, hogy egy új foglalkoztatási forma keretében a nyugdíjasok kétötöde visszatérhetne a munkaerőpiacra.

Ezt a rendszert a diák- és iskolaszövetkezetek mintájára építené ki, ami lehetővé tenné, hogy a nyugdíjasok részmunkaidőben mégiscsak dolgozni tudjanak.

Elemzők szerint ez ugyanakkor azt mutatja, hogy jelentős munkaerőhiánnyal küzd az ország. Ennek orvoslására pedig nyugdíjas szövetkezeteket hozna létre a kabinet, és azokra úgy kellene tekinteni, mint vállalkozásra, amelynek tagjai 90 százalékban biztosan öregségi nyugdíjasok, ráadásul minden tagnak vagyoni hozzájárulást kellene fizetnie, és más nem dolgozhat a tag helyett.

A nyugdíjasok beterelése a munkaerőpiacra azért is osztja meg az elemzőket és a tervezet kritikusait, mert egy részük, köztük szakszervezetek képviselői is úgy látják, hogy ha valóban segíteni szeretnének a nyugdíjasokon, engedjék meg nekik, hogy szabadon vállalhassanak munkát, ne pedig egy kormányzati ellenőrzés alatt álló közvetítőrendszeren keresztül.

Másrészről pedig ideje volna rendezni a nyugdíjak mértékét is.

Ezekre konkrét elképzelések is születtek már. Az LMP például arra szólította fel a kormányt, hogy emelje havi ötvenezer forintra a nyugdíjminimum összegét.
Schmuck Erzsébet, a párt frakcióvezetőhelyettese továbbá azt kéri a kormánytól, hogy a nyugdíjemeléssel ne várjon novemberig.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Január 18. 17:05, szombat | Helyi

Milyen okai lehetnek a gyermekek agresszív viselkedésének?

A gyerekkori agresszív cselekedetek hátterének vizsgálatakor komplex megközelítést, egy összetett rendszert kell figyelembe venni – mondta Hal Melinda, a Semmelweis Egyetem pszichológusa.

2020. Január 18. 09:49, szombat | Helyi

Futás a mínuszokban – Mire figyeljenek a szabadban sportolók?

A szabadban végzett testmozgásról télen sem kell lemondanunk néhány egyszerű szabály betartásával, melyek az egészségünk megőrzésében segítenek.

2020. Január 17. 14:00, péntek | Helyi

Emlékkiállítás nyílt Kovács Ferencné Magony Ida festőművész alkotásaiból

A Petőfi Sándor Városi Könyvtár ez évi első kiállítása a Magyar Kultúra Napjának alkalmából nyitotta meg kapuit január 15-én.

2020. Január 17. 10:39, péntek | Helyi

Kiemelkedő Batthyány-s eredmények a kecskeméti Bolyai Gimnázium tehetséggondozó versenyein

A Kecskeméti Bolyai János Gimnázium matematika munkaközössége hagyományaihoz híven a 2019/2020-as tanévben ismét meghirdette egyéni matematika versenyét a nyolcadikos tanulók részére.