Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2017. Május 20. 15:00, szombat | Helyi
Forrás: Szabad Föld

Ha valóban segíteni szeretnének a nyugdíjasokon, engedjék meg nekik, hogy szabadon vállalhassanak munkát

Ha valóban segíteni szeretnének a nyugdíjasokon, engedjék meg nekik, hogy szabadon vállalhassanak munkát

A kormány azt tervezi, hogy egy új foglalkoztatási forma keretében a nyugdíjasok kétötöde visszatérhetne a munkaerőpiacra.

Ezt a rendszert a diák- és iskolaszövetkezetek mintájára építené ki, ami lehetővé tenné, hogy a nyugdíjasok részmunkaidőben mégiscsak dolgozni tudjanak.

Elemzők szerint ez ugyanakkor azt mutatja, hogy jelentős munkaerőhiánnyal küzd az ország. Ennek orvoslására pedig nyugdíjas szövetkezeteket hozna létre a kabinet, és azokra úgy kellene tekinteni, mint vállalkozásra, amelynek tagjai 90 százalékban biztosan öregségi nyugdíjasok, ráadásul minden tagnak vagyoni hozzájárulást kellene fizetnie, és más nem dolgozhat a tag helyett.

A nyugdíjasok beterelése a munkaerőpiacra azért is osztja meg az elemzőket és a tervezet kritikusait, mert egy részük, köztük szakszervezetek képviselői is úgy látják, hogy ha valóban segíteni szeretnének a nyugdíjasokon, engedjék meg nekik, hogy szabadon vállalhassanak munkát, ne pedig egy kormányzati ellenőrzés alatt álló közvetítőrendszeren keresztül.

Másrészről pedig ideje volna rendezni a nyugdíjak mértékét is.

Ezekre konkrét elképzelések is születtek már. Az LMP például arra szólította fel a kormányt, hogy emelje havi ötvenezer forintra a nyugdíjminimum összegét.
Schmuck Erzsébet, a párt frakcióvezetőhelyettese továbbá azt kéri a kormánytól, hogy a nyugdíjemeléssel ne várjon novemberig.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.