Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2018. Január 09. 12:49, kedd | Helyi
Forrás: Szabad Föld

Ha támad a penész

Ha támad a penész

Nyirkos időben a jól szigetelt lakásokban hamar felüti fejét a penész, ami esztétikailag sem kívánatos és az egészségre is ártalmas lehet.

A penészgombák nem tartják tiszteletben a lakások határait, ezért előfordulhat, hogy a szomszédból terjed át a penész, ami aztán állandó problémát jelenthet a tulajdonosoknak. Ha a két félnek nem sikerül megegyeznie a probléma orvoslásában, akkor a birtokvédelem érdekében a károsult eljárást indíthat. A vizsgálatot a jegyző folytatja le, ami alapesetben 15 nap alatt megtörténik. Az erre vonatkozó kérelem a kormányablakokban érhető el, 3000 forintért.

Dr. Bebesi István ügyvéd szerint a fő kérdés az, hogy mi a penészedés oka. A birtokvédelem akkor igaz, ha a szomszéd fala penészes, és ez a penészesedés a lakás szellőztetésének, karbantartásának hiányára vezethető vissza. Teljesen más a helyzet, ha például a penészesedés a társasházi közös részek hibája miatt áll be (például szivárog a vízvezeték, emiatt pedig vizesedés, majd penész jelenik meg), annak elhárítása ugyanis a társasház feladata.

– Ha a szomszéd lakása egyszer csak elkezd penészedni, és az terjed át, akkor kérhető birtokvédelem, a jegyző pedig lefolytatja az eljárást. Büntetésül a szomszéd kötelezhető karbantartásra és a károk megtérítésére – állítja a szakértő. – De ez az egész csak akkor megoldás, ha a „penészterjesztő” felteszi a kezét és mindent elismer. Ha már bármit is vitat, és szakértői bizonyítás lenne szükséges, akkor a jegyző megszünteti az eljárást. A jegyző határozatát meg lehet támadni bíróság előtt, ahol aztán szakértővel lehet bizonyítani akár a kár összegét vagy a penészesedés okát. Tehát ez az egész csak akkor működik, ha a szomszéd mindent elismer, és nem támadja meg a jegyző döntését.

Címkék: penész, penészgombák

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 07:39, hétfő | Helyi

Már csak Bács-Kiskun vármegyében maradt érvényben a tűzgyújtási tilalom

A csapadékos időjárásnak köszönhetően csökkent a tűzveszély, ezért csütörtöktől Bács-Kiskun vármegye kivételével mindenütt visszavonják a tűzgyújtási tilalmat

2024. Április 29. 07:37, hétfő | Helyi

Élvezzük ki a nyárias időt, amíg lehet

Anticiklon alakítja a következő napok időjárását is, majd csütörtökön nedvesebb levegő érkezik, és többfelé fordulhat elő zápor, zivatar az országban.

2024. Április 28. 12:06, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:17, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA