Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2015. Április 06. 14:00, hétfő | Helyi
Forrás: Adrienn

Ha nyulat kaptál ajándékba

Ha nyulat kaptál ajándékba

Bizony elég nagy fejtörést okoz a családnak, ha a kis locsolkodó egy nyúllal állít haza. Mi a feladatunk ha meg akarjuk tartani és első körben nem a legközelebbi menhelyen köt ki az állatka?

Bizony elég nagy fejtörést okoz a családnak, ha a kis locsolkodó egy nyúllal állít haza. Mi a feladatunk ha meg akarjuk tartani és első körben nem a legközelebbi menhelyen köt ki az állatka?

A nyulak pihepuha,csendes,kedves állatok.Ha korábban még nem osztottátok meg otthonotokat egy ilyen bűbájos kis szőrgolyóval, mindenféleképpen olvassátok el az alábbi jó tanácsokat!

SZERETGETÉS: Mivel a nyúl földközeli állat,nem kedveli,ha sokáig ölben tartjuk vagy hozzuk-visszük. Épp ezért kisgyerekeknek nem kifejezetten ajánlott mint hobbiállat. Mivel a nyuszi hajnalban és szürkületkor a legaktivabbak,napközben biztositanunk kell nekik a többszöri nyugodt,kiadós alvás lehetőségét.

ELHELYEZÉS: A nyuszi ketrece legalább hatszor akkora legyen,mint egy kifejlett,felnőtt állat. fontos,hogy elegendő helye legyen,hogy mozogni,tisztálkodni tudjon. A 100x70x45 cm-es méret már megfelelő. A ketrec alját béleljük ki puha anyaggal,hogy a nyúl lába ne közvetlenül a fémvázzal érintkezzen. Ez lehet újságpapir,szalma vagy gyékényalátét. A ketrecbe helyezzünk el egy almos dobozt.

FELÜGYELET: Ha a nyuszit kiengedjük a ketrecből egy kis sétára, SOHA ne hagyjuk magára! Előfordulhat ugyanis,hogy megrágcsálja az elektromos vezetéket,ami végzetes is lehet. Szaküzletben szerezzünk be műanyag kábelvédőt,ezzel elkerülhetjük a bajt.

ETETÉS:Fűfélékből és friss szénából biztositsunk korlátlan mennyiséget. Az előrecsomagolt szénát tartalmazó eledelek szintén a nyuszi kedvenc étkei közé tartoznak. A nyolc hónaposnál fiatalabb állatoknak fonnyasztott lucernával is kedveskedhetünk. Csakis tiszta,friss szénát adjunk,valamint ellenörzött minőségű nyúltápot. A sárgarépát,petrezselymet,káposzta,karalábé és salátaleveleket szintén szivesen fogyasztják.

BIZTONSÁGI ÓVINTÉZKEDÉSEK: Ha nem szeretnénk,hogy a nyuszi az ágy vagy más bútor alá bujjon torlaszoljuk el előlle az utat. Ellenkező esetben előfordulhat,hogy beszorul vagy valamilyen meglepően furfangos csintevésre vetemedik.

ÁLLATORVOS: Mivel a nyulak könnyen áldozatul eshetnek a különböző betegségeknek,legjobb ha a telefonnál készenlétben tartjuk néhány nyulakhoz is értő állatorvos telefonszámát.Pl: ha nem eszik,vizeletürités közben erölködik,hasmenése van stb...

ÉLET A NÉGY FAL KÖZÖTT: A legbiztonságosabb,ha a nyulat lakásban tartjuk. Ha a lakáson kivül tartott állat megbetegszik, a figyelmeztető jeleket sok esetben már csak akkor vesszük észre,amikor kedvencünkön már nem lehet segiteni.

TARTÁSI KÖRÜLMÉNYEK: Figyeljünk a hőmérsékletváltozásokra. Nagy hőségben a kint, és a légkondicionáló nélküli lakásban tartott állatnak külön segitségre lesz szüksége. Ez lehet ventilátor vagy a ketrecbe helyezett jégakkus tasajk..Emellett az is sokat számit, ha a ketrecet ilyenkor a lakás leghűvösebb helyére visszük.

IVARTALANITÁS: Nyuszink több mint 10 évig is elélhet. Ha körülbelül 4 hónapos korában ivartalanitjuk. A nem ivartalanitott nőstényeknek nagy az esélyük a méhrákra. Az ivartalanitás mind a nőstény,mind a him állatok vérmérsékletét kedvezően befolyásolja és nagymértékben javit az általános egészségi állapotukon.

HOGYAN NEVELJÜK SZOBATISZTASÁGRA A NYUSZINKAT?

Ha hazavittük a kis kedvencünket,fontos hogy megtanulja a ketrec az ő területe és nem az egész lakás. Az első néhány napon,ha kivesszük,csak ölbe vegyük,ne hagyjuk kint szaladgálni,hogy birtokba vegye az egész szobát vagy lakást! Ha mégis elengedjük szaladgálni ne hagyjuk kint 20-25 percnél tovább,mert ennyi idő után már szinte elkerülhetetlen a "baleset".Később persze lehet hosszabb sétákra is kiengedni,mivel már ismeri a járást,és érzi hogy dolga van,vissza fog találni a ketrecbe.

Saját wc kialakitása:
A nyuszink a területén belül ki fog jelölni előbb-utobb egy sarkot,és azt fogja használni. Ide érdemes venni sarokvécét,és először az eredeti tartalommal megtölteni,mert az idegen,más szagú tárgy esetleg a wc átköltözését eredményezheti.Van olyan nyuszi is,akinek mind a négy sarokba kell illemhelyet tenni mire elfogadja,hogy neki abba a fura műanyag izébe kell űriteni.Olyan nyuszi is van,aki a kétbetűs kitérőt ágyikónak használja,ilyenkor vagy kell neki venni még alomtálcát,vagy egy másik házikót.

Szokás hatalma:
Van amelyik nyuszi bogyózni is visszajár,de van amelyik útközben el-elhagyja,de pisilni szinte mindegyik visszamegy a ketrecbe. Ha mégsem: akkor vissza kell tenni a helyére,és fél óráig rá se kell nézni. Hamar meg fogja érteni a kinti pisilés és a "beketrecelődés" közötti összefüggést.Ez a probléma főleg ivarérés környékén szokott jelentkezni,de a kamasznyulak sok más szempontból is problémássak lehetnek,éppen ezért fontos a megfelelő nevelés ebben az érzékeny korban.

Mi legyen a wc-ben?
Gyakori kérdés hogy milyen almot célszerű használni a wc-ben.Szerintem mindenki másra esküszik,ezért érdemes kipróbálni őket és személyes tapasztalat alapján dönteni.Eleinte amig a kisnyuszi nem jelöli ki a wc-jét,célszerű legalább a sarkokat mindet bealmozni.Erre a célra használjunk jó minőségű,pormentes faforgácsot vagy csutkaalmot.

A nyulak hőszabályozása!

Az újszülött kisnyusziknak gyenge a hőszabályozása ez később, a szőrzet kialakulásával kezd normalizálódni. A nyuszik átlagos testhőmérséklete 38 fok körüli, nyáron magasabb, télen alacsonyabb. A nyúl képes kiegyenliteni a 40-42 fok külső hőmérsékletet, azonban 44-45 fok-on már hőguta lép fel,amitől akár el is pusztulhat. A hőszabályozás fontos eszköze a fül és a nyelv mivel csak itt tudja leadni a fölös hő legnagyobb részét. A bőrön át való hőleadást gátolja a dús szőrzet és a verejtékmirigy kevés száma. Tehát a nyúl nem tud izzadni.

A szobanyusziknak a téli hideg nem okoz különösebb problémát, annál inkább az elektromos vezetékek, melyeket szivesen megrágcsál, ha hozzáfér. A lakás fűtött pontján rendezzük be a lakhelyét, kerüljük azomban a túl meleget és a forró fűtőtestek közelségét. A nyuszik ugyanis 15-20 fok között érzik magukat a legjobban. A benti nyúl takarmányozása nem külömbözik a kintiétől. Neki is fontos a jó minőségű lucerna vagy a fűszéna etetése, de az előre csomagolt kész takarmányoknak alacsony a rost-tartalma. Rosthiány esetén a legjellemzőbb tünet a szőrrágás,amelyet ha nem veszünk észre komoly betegséget okozhat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 14:29, péntek | Helyi

A KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégium nyitotta meg a ballagások sorát

Százharminc ballagó diák kapta meg tarisznyáját a KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégiumban 2024. május 3-án.

2024. Május 03. 13:19, péntek | Helyi

Az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztiválon járt a Batthyány iskola kórusa és néptáncosai

Közös énekléssel, a kórusok köszöntésével és koncerttel indult az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztivál Székesfehérváron.

2024. Május 03. 13:11, péntek | Helyi

Az erőszak nem megoldás

Vascsővel ment behajtani a tartozást egy 30 éves kiskunfélegyházi férfi.

2024. Május 03. 12:11, péntek | Helyi

Városalapítók Hete Hagyományőrző és Kulturális Fesztivál

Már ki sem kell lépni a városból, hogy remek közösségi programokkal, koncertekkel gazdagodjanak a félegyháziak és az ide látogató közönség.