Városlista
2021. december 7, kedd - Ambrus

Hírek

2011. December 11. 14:34, vasárnap | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

„Ha nem ugyanazt akarjátok, amit mi – akkor főbe lőjük magunkat”

„Ha nem ugyanazt akarjátok, amit mi – akkor főbe lőjük magunkat”

A vasárnapi brit sajtó egyöntetű értesülései szerint súlyos feszültségeket szít a konzervatív-liberális brit kormánykoalíción belül..

Hogy David Cameron miniszterelnök a brüsszeli EU-csúcson nem volt hajlandó csatlakozni az uniós pénzügyi fegyelem szigorítását célzó új szabályozási egyezménytervezethez.

Nick Clegg miniszterelnök-helyettes, aki a kisebbik koalíciós partnert, a liberális demokratákat képviseli a brit kormánykoalícióban, a BBC-nek nyilatkozva vasárnap maga is súlyos kritikával illette a Konzervatív Párt EU-ellenes szárnyát, jóllehet tartózkodott a kormányfő személyes bírálatától.

A konzervatív párti miniszterelnök pénteki döntése előtt még nem volt példa arra, hogy brit kormányfő vétóval élt volna valamely uniós szintű határozattervezet ellen. A brit kormány indoklása szerint Cameron elsősorban azért nem fogadta el a kidolgozott intézkedéscsomagot, mert nem kapta meg az általa igényelt biztosítékokat egyes sajátos brit érdekek, mindenekelőtt a londoni City pénzügyi központjának védelmére.

Európa magányos embere

A The Independent on Sunday, a legnagyobb vasárnapi liberális brit lap értesülései szerint Clegg „őrjöngve” értesült Cameron „látványos kudarcáról”, amikor a brüsszeli EU-csúcs második munkanapjának hajnalán felébresztették a kormányfő által emelt vétó hírével.

Az újság „Clegghez közeli” forrásai szerint a miniszterelnök-helyettes annak a véleményének adott hangot, hogy Cameron döntése nyomán Nagy-Britannia „Európa magányos emberévé válik”.

Egy név nélkül idézett, magas rangú liberális demokrata illetékes szerint Nagy-Britannia gyakorlatilag azt mondta az EU-csúcs többi részvevőjének, hogy „ha nem ugyanazt akarjátok, amit mi – akkor főbe lőjük magunkat”.

A The Independent on Sunday szerint a brit vétó nyomán támadt feszültség a brit kormánykoalíció jövőjét is veszélyezteti.

A baloldali The Observer forrásai szerint Clegg „el sem akarta hinni”, amikor péntek hajnali 4-kor felhívták otthonában, hogy Cameron milyen ultimátumot intézett a többi EU-vezetőhöz. A lap szerint a 19 hónapja alakult konzervatív-liberális koalíció eddigi legsúlyosabb belső feszültségét éli át.

A konzervatív The Sunday Telegraph szerint is megjelentek „az első repedések” a koalíción Cameron vétója nyomán. A lap idézi Vince Cable-t, az üzleti ügyek liberális demokrata miniszterét, aki szerint Nagy-Britannia „rossz helyen végzett” Brüsszelben.

Visszavágó?

A The Sunday Telegraph szerint a többi 26 tagállam most „bosszút forral” London ellen, és a „francia–német dominanciájú blokk (…) (Nagy-Britanniával szembeni) ellenséges jogszabályok sorát fogja keresztülhajtani az EU-n”.
A tekintélyes jobboldali vasárnapi lap szerint vezető EU-illetékesek most már azt szorgalmazzák, hogy Nagy-Britanniát „tereljék ki” az Európai Unióból.

A The Sunday Telegraph értesülése szerint Martin Schulz, az Európai Parlament szocialista képviselőcsoportjának német vezetője kételyeinek adott hangot azzal kapcsolatban, hogy Nagy-Britannia hosszú távon az EU tagja maradhat-e. A brit lap idézete szerint Schulz kijelentette, hogy „szükség esetén az EU meglesz Nagy-Britannia nélkül, de Nagy-Britanniának komolyabb nehézségei támadnának az EU nélkül”.

Nick Clegg liberális demokrata miniszterelnök-helyettes a BBC televízió vasárnap délelőtti politikai magazinműsorában azt mondta, hogy a brüsszeli csúcs Nagy-Britannia szempontjából „rossz eredménnyel” végződött. Clegg tartózkodott ugyan David Cameron kormányfő személyes bírálatától, „kirívóan elhibázottnak” nevezte ugyanakkor azoknak az EU-szkeptikus konzervatív képviselőknek a hozzáállását, akik „arra biztatták (Cameront), hogy tanúsítson bulldogmentalitást” a brüsszeli EU-csúcson.

Arra a felvetésre, hogy a felmérések alapján a brit közvélemény zöme támogatja az unióval szembeni brit kiállást, Clegg kijelentette: politikusi meggyőződése szerint egy kormánynak nem azt kell tennie, „ami azonnali népszerűséget hoz”, hanem azt, ami az ország hosszú távú érdekeit szolgálja.

Ezek érdekelhetnek még

2021. December 07. 14:04, kedd | Külföld

Terjed Nagy-Britanniában az omikron

Nagy-Britanniában már a helyi közösségeken belül is terjed a koronavírus nemrégiben azonosított omikron variánsa, de nincs hír arról, hogy a fertőzöttek közül bárki is súlyosan megbetegedett volna

2021. December 07. 11:09, kedd | Külföld

A fertőzöttek száma 266,4 millió, a halálos áldozatoké 5,262 millió a világon

A világon 266 449 429 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 5 262 356 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem kedd reggeli adatai szerint.

2021. December 07. 08:00, kedd | Külföld

Szigorodtak a beoltatlanokra vonatkozó korlátozások Ukrajnában

Ukrajnában hétfőtől életbe léptek azok a szabályozások, amelyeknek értelmében szigorodtak a koronavírus-járvány miatt bevezetett karanténkorlátozások a beoltatlanok számára.

2021. December 07. 06:00, kedd | Külföld

Közelít Magyarország felé az omikron koronavírusváltozat

Horvátországban is megjelent a koronavírus új, először Afrika déli részén azonosított omikron nevű változata - közölte Krunoslav Capak, a horvát közegészségügyi intézet (HZJZ) igazgatója hétfőn.