Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2013. Október 04. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Ha nem is lesz sok, de jó még lehet az idei bor

Ha nem is lesz sok, de jó még lehet az idei bor

Idén sem számíthatnak nagy termésre a hazai borászatok, bár a tavalyi tragikusan gyenge év nem fog megismétlődni. A hűvös ősz a minőséghez fűzött reményeket is lehűtötte: az elmaradt őszi napsütés csak betetőzte a nyári aszálykárt. A kései fajták, és egyes szerencsésebb borvidékek esetében azonban egészen jó borok is születhetnek idén.

Változatos a szőlőtermés idei összképe, hiszen az egyes fajtákat és az egyes borvidékeket eltérően érintette az idei időjárás negatív hatása. Az idei összes szőlőmennyiség nem fogja elérni az átlagos évek színvonalát. A tavalyinál több lesz, ám egy átlagos év mennyiségétől hozzávetőleg 10–15 százalékkal elmarad majd az idei szőlőmennyiség.

Az időjárás a legérzékenyebben a korai érésű fajtákat érintette, például a Balatonnál kifejezetten gyenge termést hozott a cserszegi fűszeres, igaz, máshol jobban teljesített ez a fajta. A nyári forróság és aszály sem egyformán hatott - míg a móri térséget kifejezetten rosszul érintette, Balatonboglár területén közel sem végzett ekkora pusztítást a szárazság.

Az őszi időjárás alakulása nem kedvez a 2013-as évjáratnak. Az ősz eleji csapadék még kedvező volt, ám az azt követő, hosszan elhúzódó hűvös időjárás nem tett jót. Az érés egy ponton megrekedt, tíz fok alatt a cukortartalom nem emelkedik tovább, és savlebomlás sem zajlik, vagyis az ilyen alapanyagból nehéz igazán jó bort készíteni. Ennek ellenére a borászoknak ebből kell a legtöbbet kihozniuk.Elsősorban a kései fajták, és egyes szerencsésebb borvidékek esetében egészen jó borok is születhetnek idén.

A mennyiségi deficit nem új a hazai borászatban. Tavaly Magyarországon mindössze 1,9 millió hektoliter bor termett, ez a mennyiség a hazai fogyasztást sem éri el, hiszen az 2,3 millió hektoliter körül alakul évente. A korábbi szintén félmillió hektoliternyi exportárualap is hiányzott a múlt évben az akkori szélsőséges időjárás miatt.

A tavaly tavaszi fagy és a 2012-es nyári aszály a minőségre nem volt nagyon rossz hatással, de a mennyiséget jelentősen csökkentette. Kiemelkedő teljesítményt ugyanakkor nem hozott a 2012-es évjárat.

A magyar bortermelés összességében a szokásosnál jóval kevesebb volt az elmúlt néhány évben, ezért a Magyarországra irányuló borimport fokozatosan nőtt. Ezt a tendenciát csak felerősítette az, hogy a vásárlóerő gyenge volt az elmúlt években, ezért a fogyasztók az olcsóbb, jellemzően olasz borok felé fordultak, a hazai borászok fokozatos piacvesztést voltak kénytelenek elkönyvelni - írta a Világgazdaság.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 13:36, kedd | Belföld

1,7 százalékkal nőtt a GDP

A bruttó hazai termék (GDP), a gazdaság teljesítménye 2024 első negyedévében 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden első becslése alapján.

2024. Április 30. 08:30, kedd | Belföld

MÁV-Volán: május 1-jén ünnepnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok

Május elsején a vonatok az ünnepnapi menetrend szerint közlekednek, másnap már a megszokott munkanapi menetrend érvényes - tudatta a MÁV Zrt. kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 08:28, kedd | Belföld

Maruzsa Zoltán: cél a köznevelés digitalizációja

A kormány ebben a ciklusban a magyar köznevelés digitalizációját tűzte ki célul - jelentette ki a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára hétfőn Szolnokon.

2024. Április 30. 08:26, kedd | Belföld

Agrárminiszter: a brüsszeli elit feláldozta az európai gazdálkodókat a környezetvédelem oltárán

A brüsszeli elit feláldozta az európai gazdálkodókat a környezetvédelem oltárán, tehát alapvető változásra van szükség az uniós mezőgazdasági politikában, ami csak a jelenlegi brüsszeli elit leváltásával érhető el