Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2014. Április 20. 11:00, vasárnap | Belföld
Forrás: - Adrienn -

Ha mégis tartanád a Húsvét ünnepét…

Ha mégis tartanád a Húsvét ünnepét…

A régmúltban a locsolkodásnak egészen más jelentősége volt, mint napjainkban.

A régmúltban a locsolkodásnak egészen más jelentősége volt, mint napjainkban. Annak idején egyenesen szégyenkezett az a hölgy, aki kimaradt a sorból, ezzel szemben manapság nem egy család női tagjai elutaznak a szabad hétfőn, csakhogy ne kelljen a vendégek sokaságát elviselni. A locsolás tulajdonképpen a megtermékenyítést, a termékenységet szimbolizálta és az öntözésért cserébe virág járt a fiúknak. Így a nap végére az is egyértelművé vált, melyik férfi volt a legszorgalmasabb és legkelendőbb.

Szinte természetesnek mondható, hogy a hagyományok, az ünnepek lassan átalakulnak, netán el is tűnnek, és nem fordítunk rájuk kellő figyelmet. A locsolásról ugyanez elmondható, hiszen már csupán vidéken, kisvárosokban tulajdonítanak neki jelentőséget, de már ott sincs akkora keletje, mint korábban. A vízzel való nyakon zúdítás helyett jellemzőbb a kölnivel való locsolás. Jobbára az apukák viszik a kisfiúkat egy körre, vagy a régi banda összeverődik és meglátogatják az ismerős lányokat, leginkább az alapos berúgás céljából.

Ha a hagyományt éltetni szeretnéd, akkor nőként sok mindent tehetsz. Legfontosabb, hogy ha nem muszáj, ne tűnj el egész napra, felnőttként minden bizonnyal a te ismerőseid sem szódával közelítenek. Annyit igazán megengedhetsz magadnak, hogy megkínálod őket egy kis itallal,csemegével és beszélgettek kicsit. Ha van kislányod, akkor ő csoki tojást ajándékozhat a vendégeknek. Főleg vidéken szokás, hogy vadidegenekhez is becsöngetnek a férfiak, őket természetesen nem kell beengedned, de azokat az ismerősöket, akik gondoltak rád, és direkt feléd vették az irányt, meglehetősen nagy illetlenség figyelmen kívül hagyni.

A locsolást megelőzően a fiúk általában verset mondanak, amibe a legtöbbször bele is van foglalva a „szabad-e locsolni?” kérdés. Ha igennel válaszolsz, akkor ezt követően megmutathatod, hova szeretnéd kérni a kölnit. Lehet a csuklóra, a nyakadra, hajadra is, esetleg a ruhád nyakrészére, a lényeg, hogy te döntesz. A fiúknak ezt figyelembe kell venniük, és el kell fogadniuk, hiszen csak ennek fejében jár számukra az ajándék.

Mivel a virágajándékozás nem divat, a hagyományos húsvéti ajándékok is egyre inkább háttérbe szorultak, inkább az alkohol és a pénz amivel készülhetsz. Érdemes előre mini csomagokat gyártani, pl. az apró fiúcskáknak csoki nyuszira kötözhetsz némi pénzt, de azt is megteheted, hogy egy nagyobb kosárba mindenféle húsvéti meglepetést teszel (festett tojás, édesség), majd hagyod, hogy minden locsolód kedvére válogasson belőle.

Ha jó vendéglátós szeretnél lenni, készülj némi sós vagy édes ropogtatni valóval és innivalóval is. Nem kell, hogy a legtöményebb házi pálinka és habos-krémes torta legyen, untig elég, ha aprósüteménnyel és pár doboz sörrel, vagy egy pohár borral meg tudod kínálni locsolóidat. Lehet, hogy olyan ismerőseid is meglátogatnak, akikkel régen találkoztál és mikor lenne a legalkalmasabb pillanat a beszélgetésre, ha nem most? Ritka pillanat, mikor mindkettőtök ráér.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.