Városlista
2023. április 1, szombat - Hugó

Hírek

2014. Április 20. 11:00, vasárnap | Belföld
Forrás: - Adrienn -

Ha mégis tartanád a Húsvét ünnepét…

Ha mégis tartanád a Húsvét ünnepét…

A régmúltban a locsolkodásnak egészen más jelentősége volt, mint napjainkban.

A régmúltban a locsolkodásnak egészen más jelentősége volt, mint napjainkban. Annak idején egyenesen szégyenkezett az a hölgy, aki kimaradt a sorból, ezzel szemben manapság nem egy család női tagjai elutaznak a szabad hétfőn, csakhogy ne kelljen a vendégek sokaságát elviselni. A locsolás tulajdonképpen a megtermékenyítést, a termékenységet szimbolizálta és az öntözésért cserébe virág járt a fiúknak. Így a nap végére az is egyértelművé vált, melyik férfi volt a legszorgalmasabb és legkelendőbb.

Szinte természetesnek mondható, hogy a hagyományok, az ünnepek lassan átalakulnak, netán el is tűnnek, és nem fordítunk rájuk kellő figyelmet. A locsolásról ugyanez elmondható, hiszen már csupán vidéken, kisvárosokban tulajdonítanak neki jelentőséget, de már ott sincs akkora keletje, mint korábban. A vízzel való nyakon zúdítás helyett jellemzőbb a kölnivel való locsolás. Jobbára az apukák viszik a kisfiúkat egy körre, vagy a régi banda összeverődik és meglátogatják az ismerős lányokat, leginkább az alapos berúgás céljából.

Ha a hagyományt éltetni szeretnéd, akkor nőként sok mindent tehetsz. Legfontosabb, hogy ha nem muszáj, ne tűnj el egész napra, felnőttként minden bizonnyal a te ismerőseid sem szódával közelítenek. Annyit igazán megengedhetsz magadnak, hogy megkínálod őket egy kis itallal,csemegével és beszélgettek kicsit. Ha van kislányod, akkor ő csoki tojást ajándékozhat a vendégeknek. Főleg vidéken szokás, hogy vadidegenekhez is becsöngetnek a férfiak, őket természetesen nem kell beengedned, de azokat az ismerősöket, akik gondoltak rád, és direkt feléd vették az irányt, meglehetősen nagy illetlenség figyelmen kívül hagyni.

A locsolást megelőzően a fiúk általában verset mondanak, amibe a legtöbbször bele is van foglalva a „szabad-e locsolni?” kérdés. Ha igennel válaszolsz, akkor ezt követően megmutathatod, hova szeretnéd kérni a kölnit. Lehet a csuklóra, a nyakadra, hajadra is, esetleg a ruhád nyakrészére, a lényeg, hogy te döntesz. A fiúknak ezt figyelembe kell venniük, és el kell fogadniuk, hiszen csak ennek fejében jár számukra az ajándék.

Mivel a virágajándékozás nem divat, a hagyományos húsvéti ajándékok is egyre inkább háttérbe szorultak, inkább az alkohol és a pénz amivel készülhetsz. Érdemes előre mini csomagokat gyártani, pl. az apró fiúcskáknak csoki nyuszira kötözhetsz némi pénzt, de azt is megteheted, hogy egy nagyobb kosárba mindenféle húsvéti meglepetést teszel (festett tojás, édesség), majd hagyod, hogy minden locsolód kedvére válogasson belőle.

Ha jó vendéglátós szeretnél lenni, készülj némi sós vagy édes ropogtatni valóval és innivalóval is. Nem kell, hogy a legtöményebb házi pálinka és habos-krémes torta legyen, untig elég, ha aprósüteménnyel és pár doboz sörrel, vagy egy pohár borral meg tudod kínálni locsolóidat. Lehet, hogy olyan ismerőseid is meglátogatnak, akikkel régen találkoztál és mikor lenne a legalkalmasabb pillanat a beszélgetésre, ha nem most? Ritka pillanat, mikor mindkettőtök ráér.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Április 01. 08:22, szombat | Belföld

Netrisk: 52 ezer forint fölé nőtt a kgfb-átlagdíj

Rekordra, 52 322 forintra emelkedett a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb) átlagdíja március elején - közölte a Netrisk az MTI-vel pénteken.

2023. Április 01. 08:20, szombat | Belföld

AM: komplex vidékfejlesztési csomag készül a kistelepülések számára

Az Agrárminisztérium a vidéki kistelepülések fejlesztése érdekében többféle támogatási lehetőséggel készül a Közös Agrárpolitika 2027-ig tartó időszakában - jelentette ki Feldman Zsolt.

2023. Április 01. 08:15, szombat | Belföld

Indul a húsvéti roham az üzletekben

Óvatosabbak a vevők, nem hozták annyira előre a húsvéti bevásárlásokat, mint korábban, így szombattól különösen forgalmas napok várhatók az üzletekben - mondta az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára.

2023. Április 01. 08:14, szombat | Belföld

Agrárminisztérium: egyszerűsítés és díjmentesség a fúrt kutaknál

Továbbra is díjmentesen lehet üzemeltetni a korábban létesített és bejelentési kötelezettségnek eleget tevő kutakat - közölte Nagy István agrárminiszter az Agrárminisztérium (AM) pénteki közleményében.