Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2015. December 19. 19:00, szombat | Helyi
Forrás: - szerk. -

Ha gyökereset választ…

Ha gyökereset választ…

Fenyőfa, karácsonyfa vásárlási tanácsok.

Ünnep után kiültetheti a kertjébe, egyes kertészetek vissza is vásárolják, legalábbis levásárolható a vételár (vagy annak egy része). De nem pusztul el, mint kivágott társai, és nem is hullajtja tűleveleit, ami elég sok gondot szokott okozni a lakásban.

Korábban, mint a karácsonyfát
Vásárolja meg a gyökeres fenyőt minél hamarabb, mivel a fácskának szüksége van akklimatizációra. Amikor hazaviszi, ne vigye egyből a fűtött lakásba. Először hagyja szélvédett helyen – erkélyen, teraszon -, majd vigye a fűtetlen pincébe, kamrába, onnan pedig később a fűtetlen előszobába, hogy a fa fokozatosan szokjon hozzá az emelkedő környezeti hőmérséklethez.

Megbízható kertészetekben
Alkalmi árus helyett kertészetekben vásároljon, mert ott biztosan minőséget kap a pénzéért. Ha műanyag cserépben veszi meg, nincs vele gondja; ha földlabdásat vásárolt, otthon azonnal ültesse egy olyan edénybe, melybe a teljes gyökérzete rendesen belefér. A kertészetben megmondják, milyen földbe és hogyan kell elültetni. Ne feledje: a különböző fenyőfajták más és más földet igényelnek!

Hol legyen a fa?
A fát a szoba leghidegebb pontjára állítsa, azaz fűtőtesttől minél távolabb. Egy-másfél hét után szedje le a díszeket és tartsa a fát hűvös helyen (pl. pincében). Rendszeresen öntözze, de ne legyen túl sok a víz; földje mindig legyen nedves, nyirkos. A tavaszi fagyok múltával ültesse ki a kertbe – a vásárláskor kapott szaktanácsokat követve.

Fényfüzér LED lámpákkal
Ha elektromos égőkkel díszíti fel a karácsonyfáját (biztonságosabbak a gyertyánál), válassza a hideg fényű LED fénysort, mert a hőt fejlesztő égők is kárt tehetnek az élő fácskában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.