Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2015. Augusztus 18. 09:44, kedd | Helyi
Forrás: HVG

Ha figyel, megúszhatja a bírságot

Ha figyel, megúszhatja a bírságot

Kicsit körülményes, de ha az ember szán rá időt, lehet, megúszhatja a gyorshajtásért kiszabott bírság befizetését – árulta el Krizsa Norbert ügyvéd a hvg.hu-nak.

A rendőrök ugyanis nem mindig készítenek bizonyító erejű fotókat a sebességmérések során, vagy előfordul, hogy elfelejtenek dokumentálni egy-két dolgot.

Nem vehető ki a gépkocsi rendszáma, mert homályos a kép. Nem beazonosítható a sebességmérés helyszíne. Vagy nem veszi észre a csekket kapó autós, hogy a sebességkorlátozást jelölő tábla előtt mérték be, nem pedig utána. Néhány apróság, amely alapján be lehet kötni az autósokra kiszabott bírságokra - ezekre azonban kevesen figyelnek, az autósok nem nézik meg alaposan az iratokat.

Krizsa Norbert ügyvéd a hvg.hu-nak azt mondta, amikor a közigazgatási bírságról szóló határozatot kézhez kapja valaki, a kozigbirsag.police.hu oldalon érdemes a gyorshajtást igazoló fotókat alaposan megvizsgálni, mert sokszor lemaradnak róla dolgok. „Van, hogy nem lehet beazonosítani a helyszínt, ahol a sebességmérést végezték a rendőrök, és az is előfordul, hogy még a GPS-koordináták sincsenek feltüntetve. Arra is van példa, hogy nem látszik jól a gépjármű rendszáma.”

Ezekben az esetekben pedig, hangsúlyozta, a felvétel nem bizonyítja a gyorshajtást és a bírságot nem szedheti be a rendőrség. Az ügyvéd megemlítette azt is, hogy az egyik ilyen ügyében egy sebességtúllépést két olyan fotóval akarták igazolni a rendőrök, amelyeken az autó rendszáma nem látszik. „Valószínűleg régi típusú traffipax-szal készült a felvétel, mert az újak felismerik a rendszámot.”

Amennyiben a fotók rendben vannak, akkor is érdemes tovább kíváncsiskodni, javasolja Krizsa Norbert. Fel kell hívni a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság Közigazgatási Hatósági Szolgálatát és ott iratbetekintést kell kérni. „Ez a települési naplót jelenti, amelyben a sebességméréssel kapcsolatban egy, az Országos Rendőr-főkapitányság által kiadott utasítás alapján nagyon sok dolgot fel kell tüntetni, például, hogy mikor és hol volt kint a traffipax, ám a helyszínt van, hogy elfelejtik bejegyezni.”

A másik rendőri hiba, hogy a települési naplóba csak a sebességmérő készülékekre vonatkozó hitelesítési eljárás számát írják le, a traffipax típusát és gyári számát nem. Holott az ügyvéd szerint korántsem biztos, hogy egy eljárásban egy berendezést hitelesítettek. „Így pedig nincs meg a közvetlen kapcsolat a gyorshajtást igazolni akaró fotó és a sebességmérő készülék között, és támadható a kiszabott bírság.”

Súlyos jogalkalmazási hibát követtek el a rendőrök

Múlt héten írtunk arról a cégről, amely hasonló ügyekben képviselt volna autósokat a hatóság előtt: a Két Patrónus Kft.-t a rendőrség a jogszabályokat rosszul értelmezve kizárta az eljárásból, most azonban bírósági határozat mondja ki, hogy ezt nem tehette volna meg. Az ítélet fényében nem tudni, mi lesz annak a több ezer embernek az ügyével, akiknek az autóit úgy vonatták ki a forgalomból az okmányirodáknál, hogy jogerősen még nem volt lezárva az eljárás. A cikk készítésekor a rendőrségnek és a munkáját felügyelő ügyészségnek is elküldtük kérdéseinket, de eddig nem érkeztek meg a válaszok.

Akadnak egyébként olyan eljárások is, amelyeket a rendőrök nem indítanak el időben és kifutnak a rendelkezésre álló hatvan napból, de olyan is, amelyben az elsőfokú határozatot nem hozzák meg fél év alatt, így a bírságot sem tudják behajtani.

Fotónkon egy bemért, kivehetetlen rendszámú autó látható.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.